Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 27. august 2008

Tid til en øl - Bishop's Finger

27. August 2008
Var en tur i Super Best, hvor det viser sig, de har fået nye engelske øl på hylderne. Jeg mener ikke at have set øl fra Shepherd Neame der før. De havde også fået ”Double Maxim Brown Ale” som jeg skrev om forleden.

Bryggeriet ”Shepherd Neame” er England ældste fungerende bryggeri. Det ligger i Faversham i det østlige Kent og er fra 1698.
Det var bryggerne i Kent , der var de første i England til at benytte humle i deres øl. Det skete først i 1400-tallet, og der var stor modstand mod det. Man skelnede skarpt mellem bryggerne, der brugte humle og dem, der ikke gjorde. Modstanden var så indædt, at kongen i 1436 beordrede sherifferne i London til at beskytte bryggerne af ”humlet øl” mod voldelige overgreb.
Efterhånden vandt humlen dog indpas, men man skelnede i lang tid mellem øl uden humle – ”mild”, og øl med humle – ”bitter”

Bryggeriet blev grundlagt i 1698 af Captain Richard Marsh, der levede til1727, hvorefter det gik i arv til hans datter. Hun solgte det i 1741 til Samuel Shepherd.
Omkring år 1900 var der 60 bryggerier i Kent – nu er der kun Shepherd Neame tilbage., men Kent er stadig et af de vigtigste humleområder i England. Faversham afholder hvert år i september Englands største humlefestival, hvor man fejrer de humlede ales med sang og musik. En engelsk udgave af Oktoberfesten – den varer dog kun en weekend.

Bishop’s Finger er bryggeriets stolthed. Alle ingredienser stammer fra Kent, og det er derfor den eneste øl i verden, der kan kalde sig ”Kentish Strong Ale”
Den er brygget på kentisk malt fra Denne Hill farmen, - der er brugt East Kent Goldings og vandet er hentet op fra bryggeriets egen brønd i 200 fods dybde.
Navnet ”Bishop’s Finger” stammer fra et gammelt vejskilt, der i middelalderen pegede i retning af Sankt Thomas Becket´s grav i Canterbury, der ligger i nærheden.

”The Bishop’s Finger Charter” erklærer, at øllet kun må brygges på en fredag, og udelukkende at den øverste brygmester. Den blev brygget første gang i 1958 for at fejre ophævelse af maltrationeringen.

Som så mange andre engelske ales kommer den i en klar flaske, og det ser meget indbydende ud.
Mørkt rav - cognac - er nogle af de sammenligninger, man umiddelbart kommer på. Der er en hyggelig, klukkende lyd, når man hælder øllet op, og en masse livlige bobler. Skummet er tæt og hænger lidt på glasset og aromaen er fyldig med en anelse malt - som fra en nisseøl. Fornemmelsen er frisk og prikkende, og smagen er lidt blomstret, men går over i en citrusagtig bitterhed. Eftersmagen er markant bitter (og lidt metallisk), men denne øl går også under betegnelsen Ekstra Special Bitter. Jeg fik denne øl til laksefiletter med spinat, og den bitre friskhed var en god modvægt til den noget fede fisk.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar