Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 14. august 2008

Tid til en øl - Rebel

14. August 2008
I dag var der atter gode venner for at se på killinger – og for at besøge os, selvfølgelig. Aftensmaden stod på noget, der kunne minde om chili con carne – bare uden chili, så der var ikke brug for den meget humlede øl.
Jeg havde fundet et par bøhmiske øl ved navn Rebel, som jeg ikke havde smagt tidligere og etiketten var udformet på tjekkisk, så det var ikke helt til at vide, hvad det var. Men den ene var en ”Original Premium”, hvilket vil sige en pilsner. I Tjekkiet og andre steder i østlandene er det kun øl fra selve Pilzen, der må kalde sig pilsnere. Øl fra andre byer må kalde sig noget andet, men typen er den samme. Den anden var en ”Cerny”, hvilket formodentlig betyder ”dunkel” – det lignede den i hvert fald.

I 1333 gav den bøhmiske konge, John af Luxenbourg nogle specielle rettigheder til byen Nemecky Brod. Alle, der ejede et hus indenfor bymuren, fik tilladelse til at brygge øl. Så der opstod hurtigt en masse små husbryggerier.
Disse rettigheder blev bekræftet i de følgende århundreder og i 1637 bliver byen erklæret en kongelig fristad.
Efterhånden udvidede nogle brygmestre større bryggerier.
Efter en stor brand i 1834 besluttede de største brygmestre, at lægge produktionen om med en nyt moderne bryggeri, der åbnede d. 12 okt. 1880. Det var dette bryggeri, der nu brygger Rebel.
Efter 2. verdenskrig besluttede det nye kommunistiske styre at omdøbe byen til Havlickuv Brod, efter Karel Havlicek Borovsky ( 1821 – 56 ), der skrev oprørske og rebelske artikler mod det Habsburgste styre.
Derfor har bryggeriet taget navnet ”Rebel.”
De har de sidste 10 år vundet utallige priser ved lokale og internationale ølfestivaler.
( Det skal lige nævnes, at de få reklamer jeg har set for disse øl, er i den mere lumre afdeling, med halvafklædte modeller og seksuelle undertoner.)
Original Premium er en lys, gylden øl med fine bobler og et cremet hvidt skum. Duften er frisk, men smagen mangler noget af den fylde, der ellers kendetegner tjekkisk pilsner. Den virker lidt for let. Eftersmagen er behageligt humlet.
Karakter 3+
Rebel Cerny er en mørkebrun øl med en beige skum og en sød ristet aroma. Smagen er i retning af kaffe med sukker – hvad jeg normalt ikke drikker – men her synes jeg faktisk godt om det. Den virker en anelse sødere og tungere end de tyske dunkel, jeg kender. Sødmen forsætter på behagelig vis i eftersmagen.
Karakter 3+  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar