Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 12. august 2008

Tid til en øl - Kronenburg 1664

12. August 2008
Fransk øl ? Hvad er nu det for noget. Franskmændene drikker jo vin, og vi kender jo distrikterne Bordeaux, Bourgogne og Champagne. men der er faktisk 2 områder, hvor man i allerhøjeste grad også laver øl – nemlig i Nordfrankrig, på grænsen til Belgien, hvor man laver Biere de Garde ( øl til at gemme ). En overgæret øl, lidt efter belgisk mønster. - Og i Alsace på grænsen til Tyskland, hvor man laver undergæret tyskinspireret øl.

I 1664 fik Jerôme Hatt sit bryggercertificat og grundlagde sit bryggeri i Strassbourg, lige i nærheden af domkirken.
I 1850 blev bryggeriet flyttet i den højereliggende by Cronenbourg, da bryggeriet ofte blev oversvømmet af floden Ill. Pariserne fik smag for det gode øl og hele togvogne blev sendt afsted med øltønder, og der blev starten på bryggeriets ledende plads på det franske marked.
I 1922 blev Brasserie du Tigre opkøbt og  man lancerede ”Tigre Bock”, der blev en stor succes,
I 1947 overtog en ny Jerôme Hatt bryggeriet og omdøbte det til ”Kronenbourg”  ( nu med K ).
I 1952 blev den engelske Dronning Elisabeth II kronet, og for at fejre det ( ? ), udsendte man ”Kronenbourg 1664”
Kronenbourg var de første til at udsende en 33cl, flaske og havde tidligt forståelse for reklamens magt og blev det kendeste mærke fra Frankrig. Det har opkøbt adskillige andre bryggerier, men er siden blevet en del af Scottish & Newcastle.

Kronenbourg 1664 findes i en 50 cl. dåse  og en 33. cl. flaske. Flasken er klar grøn med en indsnævring midtpå, som en slags greb. For at give et godt greb er der skrevet 1664 med lidt forhøjede tal i flasken. Det giver – sammen med den lettere pompøse etiket – en anderledes og spændende flaske, end vi er vant til. ( Dåsen er bare en dåse.)

Det er en flot, klar og gylden øl med fin bobleudvikling og hvidt skum. Duften er fin – lidt blomst og smagen er anderledes, end jeg forventede. Også lidt frugtagtig. Dette skyldes sikkert brugen at ”Strisselspalt” humle – en humletype, der kun findes i Alsace, og er en afart af ”Hallertau”
I alt fald har øllen en lidt anden profil, end vi kender fra andre traditionelle pilsnere. Procenten er på 5,0%, hvilket er meget almindeligt udenfor Danmark.  Der anes lidt sødme, inden eftersmagen tager over med en middel bitterhed.
Karakter 3+ ( måske 4, fordi den er lidt anderledes )

Ingen kommentarer:

Send en kommentar