Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 4. august 2008

Tid til en øl - Royal

4. August 2008
I slutningen af juni blev min ældste datter student. Fint resultat. Flot klaret. Hun var glad, og vi var stolte. Et hårdt program; tirsdag-student, onsdag- familiefest, torsdag-gallafest, fredag-hestevogn, lørdag- dimission og busrundtur, søndag-korprøve, mandag morgen-afsted til Canada på 3 ugers kortur.
Lørdag var der rundtur med bus til forældre, der bor langt fra Aalborg. Vi var næstsidste stop, derefter til grillparty. Hvad skal man så servere? En lille forret måske med guacomole, rejer og tabasco; det smagte godt.
Jeg tænkte, det ikke lige var dagen at servere øl til 30 kr flasken. De ville nok ikke forstå at værdsætte det, så jeg købte 24 dåser Royal af forskellig type. – Og hvor mange drak de unge mennesker så? – 3½ øl.
Så jeg sidder tilbage med en hel del Royal. – og hvordan er den så?

Der er mange, der vender tommelfingeren nedad, når snakken falder på de traditionelle industripilsnere, men er det dårlig øl? - og er det bryggerne, der ikke kan deres metier? Det er jo ofte mennesker med lang tids brygerfaring, og det er svært at forestille sig, at man bevidst laver dårligt øl. Så de laver vel øllet, som de synes, det skal være. Det er med andre ord en undertype i pilsnerkategorien. Og der er mange bryggerier verden over, der er ret enige om at brygge denne type. Det kan kun skyldes, at der er mange mennesker, der betragter denne type som god øl.
Tidligere var det den eneste øltype, jeg havde kendskab til, så det har jo også noget med kendskab til andre typer at gøre. Nu undres jeg, når jeg ser folk i supermarkedet med en hel kasse Tuborg, for så spændende kan den da ikke være.

Variationen i den internationale industripilsner er svær at få øje på. De er meget ensartede, om de kommer fra Heineken eller Peroni eller Carlsberg. Men det er alligevel forskelle med hesyn til humleniveau og kulsyreindhold. Kendetegnet for de fleste er den manglende eftersmag, som efter sigende skulle være tilsigtet. Man skyller hurtigere en øl ned og køber en mere, men efter en tår sidder man altså med en underlig fad fornemmelse. - ”Fik jeg drukket noget?” Man er nødt til at kigge på glasset, for at være sikker.
Industripilsneren er en stilart, som jeg ikke vurderer særlig højt, men den slukker tørsten en varm sommerdag, og der er mange mennesker, der føler, at de tjekkiske og tyske øl simpelthen er for fyldige og bitre.
Sådan en regnvejrsdag som i dag er der ikke meget andet at tage sig til end at drikke øl og se TV/DVD. Så kan jeg jo prøve sortimentet.
( fortsættes…..)

Royal Pilsner ( 4,6% ) er en gylden, klar øl, hvor skummet desværre falder meget hurtigt. ( Gud ved, om en eller anden godhjertet sjæl har vasket mine glas i sulfo, eller om det er øllets skyld. ) Jeg synes, der spores lidt gær i duften, lige når den hældes op. Smagen er lidt neutral, med et fint strejf af humle i slutningen. Eftersmagen er kortvarig, men efterlader en lidt snerpende bitterhed.

Royal Classic ( 4,8%) er en ravfarvet øl , hvor man ligefrem kan høre at skummet forsvinder. Det efterlader desværre en temmelig slap øl, der virker lidt vandet. ( Nu består en øl jo mest af vand, men alligevel… ). Der kommer lidt karamelsødme til sidst, men eftersmagen er kort og bitterheden forsvindende.

Royal Brown Ale ( 4,6%). ….Har lige skoldet glasset, og det hjælper. Skummet holder bedre, så jeg undskylder lidt overfor de andre øl. Skummet er lidt ujævnt med bobler i alle størrelser, men ellers OK. Farven er lidt i retning af mahogni. Fornemmelsen i munden er derimod ikke så god. Det virker lidt livløst.. Smagen er sødlig, lidt som en sydengelsk Brown Ale uden humlebitterhed. Eftersmagen er kort, men efterlader lidt sødme

Royal Red ( 4,8%) en flot rød øl. Der er også brugt frugtsaft i den. Skummet holder nu heller ikke for godt i denne øl, men den er meget livligere med en dejlig prikken på tungen. Smagen er lidt sød, men også med en anelse syrlighed. Eftersmagen er kort, med lidt sødme og smag af hindbær.
Dette er nok den mest interessante af dagens øl.

Fælles for alle disse Royal-øl er, at det lidt er nogle ”bælleøl”, som man kan drikke uden at tænke nærmere over det. De opfylder alle dette formål, men f.eks Brown ale er en unødvendig øl på markedet. Det er meget bedre at købe en autentisk engelsk brown ale. Der får man meget mere for pengene.
Karakteren for øllene ligger omkring 2, men Red kan nok redde sig et plus eller på det rigtige tidspunkt måske ligefrem et 3-tal.
Lidt mere eftersmag ville klæde alle 4 øl.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar