Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 16. august 2008

Tid til en øl - Old Speckled Hen

16. August 2008
Vand er en vigtig ingrediens i øl, men det er den ingrediens, der får mindst opmærksomhed. Faktisk består en øl af ca. 90% vand, så vandets beskaffenhed har stor betydning for øllets smag og fremtoning. Det kan være svært at fornemme vandets betydning, da alle de andre ingredienser – malt, humle og gær – giver meget kraftige smagsindtryk.
Efter sigende skulle det være lettere at smage forskel, hvis man drikker letøl ( Tuborg Light f.eks ), men det har jeg endnu ikke prøvet. Så interessant er vandet heller ikke.
Vand er sundt, men det har det ikke altid været. Tidligere kunne det være ligefrem sundhedsskadeligt at drikke vandet, og det var nødvendigt at koge det først. Så var det bedre at drikke øl.
Vi kan med rette citere den berømte svenske biolog og læge, Carl von Linné, der i 1700-tallet skrev:

Mælk er nærende, vin er mere opmuntrende og er brugt på den rigtige måde, en fortræffelig drik, men den er hård ved menneskets krop. Vand er den mest naturlige drik, men mange steder smager det grimt og kan også være skadeligt. Øl derimod er vand, som er gjort sundere ved hjælp af urter og frø. Det er en drik, som er langt mere egnet for vor nation end nogen anden”

Jeg synes bedst, jeg mærker vandets betydning på den fornemmelsem, det giver i munden. Det hårde vand i nordtyske pilsnere giver en mere pågående fornemmelse end de tjekkiske, der  er brygget på blødt vand.
Vandet påvirker også de engelske ales. Vi kender jo til ”burtoniseringen” af vandet, når der laves IPA, men også i dagens øl betyder vandet noget.

”Old Speckled Hen” blev brygget første gang i 1979 i forbindelse med MG fabrikken 50 års jubilæum. Den berømte engelske sportsvogn MG blev bygget første gang i 1924 og i 1929 flyttede man til en ny fabrik i Abingdon, Oxfordshire
Allerede i 1711 blev der stiftet et bryggeri i Abingdon – Morland Brewery, og det var dette bryggeri, der lavede et nyt bryg til jubilæet. Oprindeligt kun tiltænkt medarbejderne, men det blev hurtigt meget populært og bredte sig til hele landet.
Opkaldt efter en gammel, plettet bil, som blev brugt internt på fabrikken og gik under navnet ” The Ol’ Speckl’d Un’ ” hvilket så er blevet fortolket til ” Old Speckled Hen”
I 1999 overtog Greene King i Suffolk Morland Bryggeriet og flyttede hele produktionen til Bury St. Edmunds. De forsatte med at brygge ”Old Speckled Hen ” efter præcis samme opskrift, men der var noget galt. - Folk klagede.
Vandet i Suffolk er blødt , hvorimod det i Oxfordshire er meget hårdere, og det gav en helt andet og utilfredsstillende øl. Derfor må Greene King nu justere vandet, så det passer til den oprindelige hårdhed og mineralsammensætning.
Man kan selv mærke forskellen ved at prøve den bløde og venlige ”Abbot Ale ”, jeg skrev om forleden, op mod denne meget mere direkte og skarpe ”Old Speckled Hen”.

Det er en ravfarvet øl med fine bobler og en ikke særlig kraftig skumudvikling. Den serveres af en eller anden grund i klar flaske ( ser godt ud ), men kan også fås billigere på dåse. Mærkaten er det ottekantede emblem fra MG. Duften er frisk og præget af humle. Fornemmelsen er som sagt mere direkte og frisk, men smagen er på forundelig vis både lidt frisk og samtidig meget præget af sødme fra karamel. Denne karamelsmag hænger over til eftersmagen, hvor vi også får en god og behagelig bitterhed. Humletyperne er Challenger og Goldings (omkring 30 IBU).
Karakter 4
Bryggeriet laver også en strong ale ved navn ”Hen’s Tooth ”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar