Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 2. august 2008

Tid til en øl - Peroni / San Miguel


2. August 2008
Pilsneren er nok den øltype, de fleste af os mest forbinder med øl. Det er i hvert fald kun den, jeg kendte til for 2 år siden, nemlig Carlsberg HOF og Grøn Tuborg. Det er den mest populære og udbredte type i verden, men den er kun en lille del af det brede udvalg af øltyper. Og – synes jeg – en af de mindst interessante.
Pilsneren brygges på meget lys malt, der er tørret ved ca. 80 grader. Derved bliver malten ikke ristet, og man får en lys øl med en lidt kornagtig smag. Derudover benytter man undergær, der ikke producerer så mange af de estere, der er med til at give øllet duft af blomst og frugt, så vi får en ren, lidt neutral øl. Humletypen er overvejende den tjekkiske Saaz-humle, der er meget ren, måske med lidt noter at græs, citrus og gran.
Derfor er variationen af pilsnere ikke særlig høj. De ligner hinanden – Og dog!
Der er forskelle. Nogle deler pilsnere op i 2 kategorier: god – dårlig, men jeg plejer at inddele i 4.
1 - Tjekkisk inspirerede
2 – Nordtyske
3 – Internationale industri
4 – Oversøiske
Derudover er der de sydtyske Münchener Helles og måske Wiener/Classic, men de har deres egne kategorier, så dem ser vi lige bort fra.
Kendetegnet for de 4 grupper er, at humleniveauet bliver lavere og at kvaliteten  - synes jeg – bliver ringere. ( uden at det nødvendigvis hører sammen ).
Min intention denne sommer er at smage nogle af de pilsnere, jeg måske ikke ellers vil være så inspireret til, men i sommervarmen trænger man tit til en frisk tår øl, og der kan de fleste pilsnere gøre nytte.
Peroni bryggeriet blev stiftet i 1846 i en lille by udenfor Milano, men flyttede senere produktionen til Rom, og er nu et af Italiens største bryggerier. De brygger den lette pilsner ”Nastro Azzurro”, der betyder ”Det blå bånd”, fordi den er den førende italienske pilsner. Det er en lidt grønlig øl, med en alkoholprocent på 5,1%. Duften er præget af korn og den har et højt kulsyreindhold, der giver mange små bobler og en frisk, lidt perlende fornemmelse. Eftersmagen er forsvindende. En fin tørstslukker, som fint kan drikkes, hvis man er i Italien en varm sommerdag.
Karakter 2+
I Spanien er det førende mærke ”San Miguel”, der egentlig stammer fra Filippinerne. Bryggeriet blev stiftet i 1890, men fra 1946 blev der også brygget i Spanien på licens. Det er en lys gul øl, med mange fine bobler. De giver en forfriskende fornemmelse. Procenten er på 5,4%. Smagen er ret neutral – standard – og den efterlader en kortvarig, let metallisk bitterhed.
Karakter 2+
Kendetegnet for disse 2 øl fra sydens lande er, at de er friske med meget kulsyre. De er helt klart beregnet til at slukke tørsten med. ( Man drikker vin til maden. ). Alkoholprocenten er højere end vi er vant til, men det er meget normalt for pilsnere i udlandet. Umiddelbart kan vi lige så godt drikke en dansk standard pilsner, for disse 2 koster jo nærmest det dobbelte herhjemme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar