Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 10. juli 2009

Tid til en øl - De Dolles Oerbier

10. juli 2009
En overskyet dag, hvor skuespillet på Skansen heldigvis blev gennemført i næsten tørvejr. Nu er der kun en forestilling tilbage, men i morgen lover de en del regn. Jeg håber, de ( min kone ) får lov at spille sidste forestilling, ellers er det en træls tom fornemmelse.
Da jeg i vinter afholdt en belgisk ølsmagning på arbejdet, ville jeg gerne have præsenteret en ”Oerbier” fra ”De Dolles Brouwers” ( De skøre bryggere ), men dengang var den ikke at finde. Det er kun i specialbutikker som Ølkonsortiet, at denne type øl forefindes, og de kan selvfølgelig ikke have det samme på lager hele tiden. Men nu så jeg den på hylden og skyndte mig at købe den inden den forsvinder igen.
”Oerbier” betyder ”Ur-øl”. Om det skal referere til tidernes morgen eller til det faktum at de være bryggernes første øl, ved jeg ikke. Det var 2 brødre - Jo og Kris Herteleer van Irun - der i studietiden begyndte hjemme i køkkenet. Derefter købte de et nedlagt bryggeri – ”Hvis vi ikke bringer det til live igen, vil ingen gøre det”.
”Oerbier” var som nævnt deres første bryg og etiketten viser den lille Oerbier-mand, der holder en bryggergaffel i den ene hånd, mens han skæver til resultatet i den anden. På etiketten står der også ”Nat & Straf”, hvilket betyder våd og stærk – og det hentyder nok til alkoholprocenten på 9,0%-. Som alle øl fra ”De Dolles Brouwers” har den en lille butterfly om halsen – det giver vel alt sammen lidt klasse.
Den er brygget på 6 forskellige malte – humlet med Poperinge Goldings og tilsat ekstra kandis. Den er eftergæret på flasken, hvilket giver temmeligt meget skum. Belært af erfaringer med belgisk flaskegæret øl, åbnede jeg den på terrassebordet, og det var klogt, for den skummer ud over alt.
Det er en mørk ufiltreret øl med en rødligt skær. Skummet er lidt offwhite og der er som sagt nok af det. Duften er præget at alkohol og en lidt skarp syrlig note. Det er en meget fyldig smagt, hvor den tilsatte kandis først giver sødme og fylde, derefter overtager en smag af syrlig frugt og blomme. Sammen med alkoholen giver det en vinøs, kraftig smag. Jeg kunne ind imellem mærke en note at lakrids, men det var ikke konstant. Eftersmagen er kraftig med en mild bitterhed.
Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar