Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 24. juli 2009

tid til en øl - Refsvindinge Prima Landøl

24. Juli 2009
Refsvindinge Bryggeri på Fyn stammer tilbage fra 1885, hvor Hans Poul Rasmussen  åbnede 15. april. I januar 2001 overtog 4 generation  John Juul Rasmussen driften. Bryggeriet er altså et af de gamle bryggerier, der har forstået at være med helt fremme, da ”ølrevolutionen” startede. De bryggede Danmarks første ale – ”Ale no. 16” som jeg har skrevet om tidligere ( 15, jan. 09 ). Denne øl er med i den danske Ølkanon sammen med bryggeriets ”Skibsøl”, der er en meget røget affære.
”Prima Landøl” er en lettere udgave af ”Skibsøl”. Det er den samme røgmalt, der er brugt, men ellers er den brygget lidt som en pilsner. Den blev brygget første gang i 2005 og etiketten er en gengivelse af en gammel hvidtølsetiket fra tidligere. Der er ingen bagside-etiket. Det giver indtryk af en gammeldags, traditionel håndværksøl.. Der oplyses dog at procenten er 4,6% - at den er filtreret og pasteuriseret og der er tilsat kulsyre.
Det er en lys gylden øl, der dog er farvet lidt mørkere af røgmalten. Den tilsatte kulsyre giver utroligt mange bobler. Den er brygget på pilsnermalt og røgmalt og røgen fornemmes også straks i aromaen. Den er ikke påtrængende, men alligevel tydelig. Det er en let øl, hvor det især er smagen af røg, der trænger sig på og overdøver andre indtryk. Dog kan der fornemmes en anelse sødme. Der er en lav bitterhed, så eftersmagen er også domineret af røg. Man kan nemt forestille sig at denne røgsmag har været standard i gamle dage. Dog gælder det, at netop lyse pilsnerøl fik deres succes på ikke at være tørret med brænde, men med koks - og derfor uden røgsmag. Så det er lidt mærkeligt med røg i en lys øl.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar