Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 27. juli 2009

Tid til en øl - Goose Island Honker's Ale

27. juli 2009
Jeg har ikke tidligere smagt øl fra Chicago, men hvis jeg kan finde andre øl fra Goose Island Brewery, bliver denne nok ikke den sidste.
Bryggeriet blev grundlagt 13. maj 1988 af John Hall, der efter mange rejser i Europa var blevet bekendt med forskellige regionale øltyper. Og han mente, at man også kunne producere sådanne øl i Chicago. De amerikanske øl var på det tidspunkt stadig overvejende tynde pilsnere, men mikrobryggeri-ideen var så småt kommet i gang. Det viste sig at være en stor succes og man åbnede 2 brewpubs i byen. Det er nu John Hall og hans søn Greg, der brygger de over 50 forskellige øl på fad, hvoraf de bedste bliver fyldt på flaske.
”Honker’s Ale” er en engelsk traditionel bitter. I de engelske pubber serverer man ales, der er temmelig alkoholsvage ( 4,2% ) når de tappes fra fad. I flaskeudgaven kommer de samme øl op på omkring 5,0%. Om dette skyldes eksportmarkedet, ved jeg ikke, men på pubben skal man helst kunne drikke et par pints uden at blive alt for beruset – derfor den lave procent.
Og ”Honker’s Ale” efterlever denne tradition med sine 4,3%. Den er brygget på bygmalt , hvedemalt og ristet umaltet byg. Den er humlet med Styrian Goldings til en bitterhed på 30 IBU.
Det er en gylden øl med et uklart slør, men man kan alligevel se de mange bobler, der stiger op. Skummet er hvidt og føles meget blødt – det er sikkert hveden, der giver denne bløde skumdannelse. Duften er præget af en tydelig humlearoma med en anelse citrus. Den føles behagelig og blød i munden, men uden at blive doven. Der er samtidig en lethed og friskhed over den. Smagen er mest præget af humlen, men der kommer et fint strejf af sødme. Eftersmagen er behagelig bitter. Det er en øl, der er meget fint balanceret og det er her den har sin styrke.
Karakter 4+
Forleden skrev jeg om en anden amerikansk ale (”Brutal Bitter” ), der fik samme karakter , men hvor humlen var meget mere dominerende. Det er fordi en god øl kan have mange forskellige udtryk alt efter hvilket humør og stemning man er i. ”Honker’s Ale” er behagelig og let drikkelig – den anden var mere pågående og udfordrende. Men begge er gode øl. ”Honker’s Ale” er købt hos Hansen’s Vinhandel i Vingårdsgade, Aalborg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar