Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 8. juli 2009

Tid til en øl - Red Stripe

8. Juli 2009
Selvom vi ikke længere stønner af varme under hedebølgen, er det alligevel de lettere øl, der påkalder sig opmærksomhed om sommeren. Weisbier, Blonde og selvfølgelig Pilsneren, der jo findes i mange afskygninger.
En af de typer jeg opererer med kalder jeg oversøisk/international pilsner, og den er kendetegnet ved, at den er let og ikke særlig humlet. Det er en øl, der først og fremmest skal slukke tørsten i varmen. Det er øl fra Asien og Syd- og Mellemamerika, og jeg regner faktisk også mange af de gamle amerikanske mærker med i denne undergruppe. ( Budweiser f.eks )
”Red Stripe” er fra Jamaica og holder som så mange pilsnere 4,7%. Det er en lille tyk og buttet flaske. Etiketten er enkel – en rød diagonal stribe med navnet. Der er ikke mange oplysninger om ingredienser på flasken, kun at den er brygget på bygmalt. ( Der indgår åbenbart hverken vand, gær eller humle ). Derimod står der: ” For over 75 years Red Stripe Lager has embodied the spirit, rythm and pulse of Jamaica and its people”.
Eugene Peter Desnoes og Thomas Hargreaves Geddes åbnede i 1918 en soft drink fabrik i Kingston, men begyndte 10 år senere i 1928 at brygge øl. Det var en overgæret ale, der var lidt for tung til lokalbefolkningen og derfor startede man produktion af en undergæret øl i 1938. Amerikanerne opdagede “Red Stripe” under deres ferier i 80erne og med reggaebølgen blev den vældig populær. Den brygges nu også på licens i England.
Det er en meget lys/bleg øl med hvidt skum. Det ser man ofte i oversøiske lagerøl. Den føles let i munden, og det er sandsynligt, at man er tilsat råfrugt – sikkert i form af majs – for at få denne lette fornemmelse. Tydelig duft af lys malt. Smagen er fin med et lille strejf af sødme, der holder hen i eftersmagen. Der er ikke megen bitterhed. Letheden og det livlige resultat af kulsyren gør den til en fin tørstslukker, der har lidt mere smag end så mange mellemamerikanske øl. Hvis øllet skulle udtrykke Jamaicas sjæl og rytme, synes jeg dog nok at den skulle være en del mere farverig.
Karakter 3
Fås bla. i Superbrugsen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar