Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 15. september 2012

Tid til en øl - Gruut Inferno


15. September 2012

I dag har vi fejret en kær kollega, der havde 40 års jubilæum. Hun har altid slået et slag for den klassiske musik i Nordjylland og der var mødt mange mennesker frem til koncert og reception. Jeg spillede et par små stykker og holdt en mindre tale.

 Der var kage og kaffe og noget sødt frugtvin til, så det kunne ikke skade med en øl, da jeg kom hjem.

Gentse Staatsbrouwerij ligger naturligvis i Gent. I middelalderen var byen delt af floden Leie ( det er den for dden sags skyld stadig ), og det øl der blev brygget var meget forskelligt alt efter hvilken side af floden man boede på. På den højre bred ( flamsk ) bryggede man øl med humle, mens man på den venstre ( fransk ) bryggede øl med gruut.

Mange fransk/belgiske byer krævede dette brygmetode. Gruut er en urteblanding, der varierer fra by til by. Det var kun muligt at købe gruut i såkaldte gruuthuse, hvor bystyret så fik god indtjening, da det var lovpligtigt at bruge blandingen i øl.

Nu har Gentse Staatbrouwerij genoptaget denne metode ( det er dog ikke længere lovpligtigt ). Jeg har tidligere smagt deres fremragende ”Gruut Dubbel” og nu havde jeg fundet ein ny i ”Det Bette Ølhus” – ”Gruut Inferno ”

Det er en lys øl på 9,0% - altså en ”stærk gylden” ale. Der er en smule bundfald i flasken, men det var ikke muligt for mig at hælde det hele op på en gang. Selvom jeg hældte meget forsigtigt, var skumudviklingen enorm, så man må væbne sig med tålmodighed. Det bobler og bruser som om en undersøisk kilde er i udbrud. Det giver en meget perlende og frisk fornemmelse. Der er en svag, men sødlig krydret duft. Dette gør sig også gældende i smagen, hvor den fine, lette krydderi blander sig med lys frugt, hvilket giver en svag cideragtig karakter. Der afsluttet med bitterhed, så der er nok alligevel humle i, og ikke kun gruut.

Karakter 4


Ingen kommentarer:

Send en kommentar