Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 4. maj 2009

Tid til en øl - Orkney Skullspilitter

4. maj 2009
”5000 years in the making”. Noget kunne tyde på at man er gået i gang med at udvikle denne øl, dengang Orkneyøerne blev beboede. Det er i hvert fald Orkney bryggeriets slogan. Bryggeriet ligger i en gammel skolebygning i byen Quoyloo i nærheden af Skara Brae. Her står de store megalitiske stencirkler tæt og minder om, at øerne har været beboede i meget lang tid.
Bryggeriet blev grundlagt i 1988 at Roger White og hans kone Irene, men er blevet opkøbt af Norman Sinclair i 2006, og kører nu videre som en del af Sinclair Breweries.
Øerne blev tidligt erobret af vikingerne, der regerede her i 600 år. Omkring 950 regerede Thorfinn Hausakluif øerne som den 7. vikinge-jarl. Han havde tilnavnet ”Skullsplitter”, men selv om han levede i voldsomme tider, døde han fredeligt og roligt i sin seng.
Aftenens øl er opkaldt efter ham. Det er en ”strong ale” ( wee heavy ) på 8,5%. Den er brygget på masser af pale ale malt ( og den skotske byg er jo kendt for sin høje kvalitet ), samt krystal- og chokolademalt. Den er humlet med East Kent Goldings. ”Skullsplitter” vandt prisen som ”Best Winter Beer” ved CAMRA’s festival i 2001.
”Skullsplitter” fremstår med et utroligt flot rødgyldent skær. Den er helt klar og der er et mylder af bobler, der fornøjede bruser op og danner den tætte lyse skumtop. Aromen er præget af mørk malt og mørk frugt samt lidt karamel. Det er ikke en tung øl, men den udmærker sig ved en dejlig lethed, der ofte kendetegner de skotske øl. Skotsk øl er traditionelt gæret ved lavere temperatur end f.eks de engelske, og det giver ofte en karakter, der minder mere om en undergæret øl. Øllet føles frisk og man kan mærke alkoholen prikke lidt i munden. Smagen er maltet med tydelige noter af sveske og rosin, samt karamel, men der er ikke meget bitterhed at hente i eftersmagen. Også dette træk er alment ved skotsk øl, for det er for koldt til humledyrkning på de kanter, og man har derfor udviklet en mere maltet karakter. Det er en glimrende øl, der viser skotsk øl fra sin bedste side og den passer også fortrinligt til en robust gryderet.
Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar