Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 6. maj 2009

Tid til en øl - Proper Job

6. maj 2009
England har haft en lang tradition for små lokale bryggerier, men også her er mange af dem blevet opkøbt af større kompagnier, bla. andet af Greene King. Et af de familiebryggerier, der har overlevet og endda vokset sig temmelig store er St. Austell Brewery fra St. Austell i Cornwall.
Bryggeriet blev stiftet i 1851 af Walter Hicks. Familien ejer nu 169 forskellige pubs og har ansat 1000 medarbejdere. En del af den store succes skyldes gode aftale med hotellerne i det sydlige England. Bryggeriet er blevet kåret som ”Bedste regionale bryggeri” i 2009.
De brygger en udgave af India Pale Ale med det specielle navn ”Proper Job”. Det er et navn der pirrer nysgerrigheden, for hvad menes der med det. Er det selve øllet, det hentyder til?
I 1857-58 gjorde inderne oprør mod de engelske kolonister, og under denne opstand belejrede de en britisk garnision i Lucknow. Denne var hjemsted for ”32. Cornwall Regiment” og de udholdt belejringen indtil forstærkning nåede frem. Under belejringen blev den sædvanlige ”Solnedgangsceremoni” aflyst, så man sænkede ikke flaget og spillede ikke ”Retraite”, som tegn på dagens afslutning. Da oprøret var slået ned hædrede den britiske Dronning Victoria soldaterne og udnævnte dem til Let Infanteri, fordi de havde udført ”a proper job”
Øllene fra St. Austell kunne sidste år købes flere steder i Aalborg omegn, men det er noget tid siden jeg har set dem. Første gang jeg smagte den, var til en ”britisk ølsmagning” på arbejdet.
”Proper Job” er en lys gylden øl, der er flaskegæret. Den virker dog klar med en lille smule slør. Den er brygget på Maris Otter malt og kildevand fra Cornwall, der ikke er så skarpt, som vandet fra Trentfloden, hvor IPA’erne ellers kommer fra. Der er brugt amerikansk humle ( hvilket er lidt specielt for en engelsk ale ) – Villamette, Cascade og Chinook.  Der er dog ikke så meget citrus i smagen som man kunne forvente med denne humleblanding. Midt i det friske indtryk dukker der pludselig en svag, men behagelig sødme op. Eftersmagen er ikke lang og bitterheden er ikke overvældende. Procenten er på 5,5%.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar