Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 14. september 2010

Tid til en øl - Lindemans Pecheresse

14. September 2010

I dag havde vi forsalg til en koncert med vokalgruppen Basix næste onsdag. Vi har allerede solgt halvdelen af billetterne og håber der bliver udsolgt. Det bliver en fantastisk koncert i Vester Hassing Kirke.

Pêche betyder fersken på fransk – Péche betyder synd og Pécheresse betyder altså synderinde / fristerinde. Hende ser man tydeligt på aftenens etiket. ”Pecheresse” spiller på dobbeltbetydningen af ordet. Det er en fersken lambik fra bryggeriet Lindemans.

Jeg har tidligere skrevet om deres ”Faro” ( 25 sep. 09 )

Lindemans ligger i Payottenland – nær Bruxelles – hvor næsten al spontangæret øl fremstilles. Bryggeriet stammer fra 1808 og tæller 8 generationer af Lindemans. I 1946 døde Emiel Lindemans tidligt og efterlod sig sin kone og nogle små sønner. Man måtte sælge dyrene og jorden og hyrede arbejdskraft til at klare lambikproduktionen i mange år. Men i 1970’erne moderniserede Rene Lindemans byggeriet og begyndte at fremstille frugtlambic ( fersken, solbær og hindbær ). I 1978 fremstillede han for første gang den sødede ”Faro”, og i 1987 kom ”Pecheresse”

Lambik er spontangæret og har en meget syrlig smag. Derfor søder man det ofte med frugt. Lindemans er kendt  - og kritiseret – for nogle meget sødlige udgaver af frugtlambik, men jeg kan nu meget godt lide det.

”Pecheresse” er en lille 25 cl øl med en alkoholprocent på 2,5%, så man drikker sig ikke fra sans og samling. Det er en smuk orangegylden øl med et svagt hvidt skumlag. Mange små bobler. Syrlig duft af frugt som æbler og fersken. Den er meget prikkende og skarp i munden – føles svagt ætsende ( det er bare en fornemmelse ). Syrlig/sød smag med tydelige noter af fersken og æble. Den virker meget cideragtig.

Karakter 3+

Der er nok nogle, der vil hævde, at det ikke er en øl. Det er forkert – det er en øl. Der er nok andre, der vil hævde, at den ikke smager af øl, og det er til gengæld rigtigt. Min kone drikker ikke øl, og når jeg alligevel engang i mellem overtaler hende til at prøve, siger hun at det ”smager af øl” lige meget hvilken type det er. Men denne ”Pecheresse” smagte - ifølge eksperten - ikke af øl og kunne faktisk godt drikkes. Selv min store datter, der heller ikke drikker øl, kunne godt lide den. ( de fik ikke lov at smage så meget, for der er kun 25 cl )

Jeg ved, at ”Pecheresse” ofte bliver brugt som velkomstdrink, og det er også en passende anvendelse for den.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar