Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 4. september 2010

Tid til en øl - Øllets dag


4. September 2010

I dag har De Danske Ølentusiaster fejret Øllets Dag ved adskillige arrangementer landet over. Ølentusiasterne indførte dagen i 2003 for at fejre foreningens fødselsdag d. 5 september, men nu ligger dagen på den første lørdag i september.

I år falder det sammen med festugen, ”Aalborg i rødt”, så der var mange mennesker på gaden i dag, og vejret kunne ikke være bedre. Vi stillede borde op nede på havnefronten, hvor vi kunne præsentere øl fra de nordjyske bryghuse – Skagen, Thisted og Søgaard. Nibe Bryghus var også repræsenteret, men de kom selv. Derudover kom One Pint fra Hobro med engelsk ale fra Fuller og ”Varm øl med flødeskum” – en øllikør fra Eucaussinnes. Endelig var der en stand med håndbryggere fra Gistrup, der kunne fortælle lidt om brygkunsten, og man kunne også smage deres glimrende bryg.

Der var ret hurtigt mange mennesker på havnen, og skønt mange syntes, det var for tidligt til øl, kom der hurtigt gang i smagsprøverne. Der var købt 1500 plastiksmagegals ind, og de rakte lige akkurat til kl. 17,00, så der har været nogle øldrikkere i menneskemængden.
Nibe Bryghus havde 2 fadøl med –”Oktoberfest” og ”Indian Summer”, som de har overtaget efter Baggårdsbryggeriet.


”Oktoberfest” har en krydret aroma, men det skyldes den Styrian Goldings humle, der er i. Der er ikke tilsat krydderier. ”Indian summer” er en pale ale med hvede, en pæn humleprofil og mynte. Frisk på sådan en dejlig dag. Det er vel netop sådan en dag, der er Indian Summer.
Søgaard Bryghus havde deres pilsner ”Jomfruhumle” med, og en anderledes og spændende porse øl – Randy’s Pors. Brygget i foråret sammen med den amerikanske ølskribent Randy Mosher fra Chicago, da han besøgte ”Skandinavisk Brygger Conference” En mørk øl med en meget markant porsesmag, der måske nok i længden vil blive for dominerende.
Både Nibe og Søgaard havde lidt startproblemer, da strømmen til fadølsanlæggene hele tiden forsvandt, men problemet blev løst op af formiddagen.
Da mine evner til at betjene et fadølsanlæg ikke virker overbevisende, holdt jeg mig til flaskeøllet fra Thisted og Skagen. Vi var en 3-4 stykker, der fortalte og hældte op, og det var godt, for der var i perioder mange interesserede.

Vi havde fået nogle kasser fra Skagen og fandt faktisk ikke alle øl frem fra starten, så vi fik os et par overraskelser undervejs. Skagen havde deres prisbelønnede pilsner ”Drachmann” med. Det er en dejlig ”bøhmisk” pilsner på 4,8% og den var vældig yndet. Derudover opdagede vi en pilsner ved navn ”Rema 1000”, men den er på 6,0%, hvilket jo egentlig gør det til en guldøl. Selvom den er stærkere, virker den mere tynd, synes jeg. Og der er en lidt kunstig citrusnote over den. Jeg foretrækker så klart ”Drachmann”.
Derefter fandt vi en anden pilsner på 6,0% ved navn ”Sparbryg”. Jeg forestiller mig lidt, at Skagen Bryghus har lavet en øl til ”Rema 1000” og så er Sparkøbmanden på den anden siden af gaden blevet sur – og så har de lavet en ny etiket til ham. For de 2 øl er identiske. Jeg foretog en lille sammenlignende smagning på et tidspunkt, og der skal bedre smagsløg end mine til at registrere en forskel.
Og sandelig om ikke det også gjaldt for bajeren. ”Skawskum” er en bayersk øl – mørk uden at være tung. Det var godt, den var med, så man kunne forklare forskellen mellem bajer og pilsner. For hvor tit har vi ikke hørt – ”Vil du ha’ en bajer?” – for derefter at få stukket en pilsner i hånden. Jeg har tilbragt sommerferien i Bayern og må sige, at der findes mere helstøbte udgaver, men den var ikke dårlig. Ved sammenlignende smagninger viste det sig at ”Tordenskiold” var samme øl, brygget til Tordenskioldsdagene i Frederikshavn.
Så havde vi ”Gl. Skagen” – India Pale Ale på 5,0%. En afrundet, men frisk IPA. Der er mange, der har meget mere humlebitterhed, men denne udgave var perfekt til dagen, for den skræmte ikke nogen væk. Derimod fik den mange rosende ord med på vejen.
Det gjorde den nye ”Brown Ale” fra Thisted Bryghus også – både fra kvinder og mænd. Det er en strong ale på 6,9% og den er tilsat lakrids. Det synes jeg var tydeligt, men ikke alle var enige. Dog var der mange, der også fornemmede noten i slutningen af smagen.
”Bundgarn” er en porter fra Skagen Bryghus på 6,5%. En god solid porter med lidt røgmalt ( ikke overdrevent ) og gode ristede noter. Her kunne også fornemmes lidt lakrids, og alt i alt fremstod den som en god afdæmpet porter.
Den sidste øl i rækken var mere rå. ”Sort Ale” fra Thisted Bryghus er brygget på lavasten. Den har en meget ristet og bitter fremtoning uden formildende sødme, og den gav da også meget forskellige reaktioner fra folk. Med 8,2% var det dagens stærkeste øl. De besøgende, der ikke syntes så godt om den, henviste vi til den varme flødeskumsøl på den anden side, så de kunne få en anden afslutning.
Der var mange interesserede, og mange der havde et udmærket kendskab til øllets verden, så det var en dejlig og spændende dag. Og der var ingen af øllene, der faldt igennem – heller ikke selvom de blev lige lovlig lunkne på et tidspunkt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar