Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 21. september 2010

Tid til en øl - Titanic Iceberg


21. September 2010

På fredag holder jeg en lille oktoberfest for nogle venner. I Bayern fandt jeg øl fra de 6 rigtige Oktoberfestbryggerier – Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Spaten, Löwenbräu og Hofbräu. Eller rettere – jeg fandt ingen fra Hofbräu. Jeg smagte deres øl flere gange i de forskellige ølstuer, men så ingen i butikkerne, Så det er lidt kikset. Jeg har forsøgt at lappe på det med øl fra Weltenburg og Erdinger, men det ærgrer mig at den mangler.

Så i et forsøg på at finde den, kørte jeg til Metro, hvor de ofte har et lidt anderledes sortiment. De havde ikke Hofbräu, men mange andre øl, jeg ikke har set andre steder, bl.a ”Iceberg” fra bryggeriet Titanic.

Bryggeriet stammer fra 1985 og er beliggende i Stoke on Trent. Eller retter en lille forstad ved navn Burslem. Her fandtes i gamle dage mange keramikværksteder, og der var et kvarter kaldet ”The Potteries”. Her blev Edward John Smith født, og han blev senere kaptajn på Titanic. For at ære dette bysbarn, har bryggeriet taget navnet Titanic.

Bryggeriet startede som et demonstrationsbryggeri, hvor man benyttede brændefyret victoriansk udstyr, men har nu en stor produktion. Det er medlem af ”Siba” – ” Society of Independent Brewers”. Det har været svært at komme ind på det engelske marked, hvor de forskellige pubber har aftaler med store bryggerier, og derfor ikke kan aftage lokale mærker. Man opfordrer folk til at bestille lokale øl, for at gøre opmærksom på problemet.

De brygger en lang serie af øl – alle med relation til Titanic. Og jeg skal nok lade være med at komme med billige kommentarer som ”bryggeriet var en dødssejler fra starten” og ”den øl er nem at bunde”.

”Iceberg” er en alkoholsvag øl på 4,1%, men den har en kraftig og fyldig smag, og det tager lidt tid før den helt synker ind.

Den er brygget på Maris Ottermalt og hvedemalt ( de skriver selv ”this fantastic wheatbeer is a….. ”, men det er nok en overdrivelse at kalde den hvedeøl ). Der er brugt Cascade og Yakima Galena humle i rigelige mængder. Galena har en høj bitterhed og moderat aroma, og man opdagede i 1998 en ny variant i Yakima, Washington. Vandet i Trentfloden er som bekendt fuldt af sulfater, der giver en skarp og kontakt fremtoning med smæld i.

Det er en lidt sløret øl med mange livlige bobler og blødt hvidt skum. Det hænger fint på glassets sider, men synker noget sammen i midten. Duften er frisk med humle som mest dominerende note, men den er ikke så markant som i amerikanske pale ales – mere afdæmpet. Den er aggressiv og skarp i munden, med en markant bitterhed i eftersmagen. Den har en lidt parfumeret humlesmag – lidt citrus, lidt ananas, lidt blomster. På trods af hveden må den siges at være en god pale ale fra Trentfloden.

Karakter 4

Som bonusinfo får vi at vide, at isbjerget blev opdaget at udkigsposten, Frederick Fleet kl. 11.35pm. Når det ikke blev opdaget før skyldtes, at hans kikkert var blevet efterladt i Southampton, og officerene ville bestemt ikke låne deres ud.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar