28. September 2010
Fortsat fra i går…..
Efter besøget i Zoo gik vi en rask lille tur til
Aalborgtårnet, hvor vi skulle se ud over byen og smage ølentusiasternes egen
bryg – ”Tårnhøjt Skum”, brygget på Søgaards Bryghus. Denne øl er ikke mere til
salg, men der var stadig flasker på entusiasternes ”hemmelige” lager.
Storm P. lavede i sin tid tegneserien Peter & Ping, hvor
Ping ofte kommenterede handlingen med ordene ”Højt Skum”. Det er siden blevet
Ølentusiasternes hilsen og motto, og man kan læse hele historien på
ølentusiasternes hjemmeside ale.dk. Da man skulle lave en Aalborg øl var det
derfor nærliggende at kalde den ”Tårnhøjt Skum” og Aalborgtårnet er da også
præget på etiketten.
Det er en blanding mellem en barley wine og en stærk belgier
på 9,0%. Den står i glasset med et rødligt skær og skummet er ikke så tårnhøjt
som der lægges op til. Det er det nu sjældent i den type stærke øl, men
glassets størrelse kan jo også spille ind. Duften er god og afrundet med noter
at blomme og frugt. Man kan nok fornemme, at den har lagret et stykke tid.
Ligeledes i smagen, der er behagelig med lys frugt og en anelse alkohol. En god
øl på toppen af Aalborg.
Vi fik nogle festlige historier om tårnets opførelse og
omgivelserne, samt om den etbenede mand, der kravlede op af de udvendige ben
for at stjæle øl. Der er nu en kraftig lås på, og det er heller ikke umagen
værd, for vi tog alle flasker af ”Tårnhøjt Skum” med os ned igen.
Derefter så vi ølentusiasternes mødelokaler i Vingaardsgade,
hvor vi smagte øl fra Skagen og Nibe Bryghuse.
Og så gik startede Aalborg Beerwalk. Først til London Pub,
hvor jeg smagte en ”Sloeber” på 7,5%. Det er bryggeriet Roman’s forsøg på at
efterligne den formidable ”Duvel” og den har da også et lille strejf af syrlighed,
men når ikke i nærheden af forlægget. ”Sloeber” betyder ”slyngel” eller
”slambert”.
På Irish House kunne man få en ”Murphy’s Irish Stout”, der
er en typisk irsk, dry stout. Den smagte godt, og jeg vil nok foretrække den
frem for bryggeriets ”Irish Red”.
På John Bull valgte jeg en ”tøseøl” – ” Witterkerke Rosé”.
Bryggeriet er Bavik i Belgien. Det er deres witbier ”Witterkerke”, der er
tilsat 10% hindbær, hvilket giver den farve, der har givet navn til blandingen.
Den er på 4,3% og blev lanceret i 2004. Folk der ikke tidligere havde drukket
øl, kunnet lide den og de unge tog den også til sig. Det kan jo ikke undre en
så meget for den smager ikke af øl og passer godt ind i den nye sodapop kultur.
Men derudover er det et udmærket - om end sødligt – indslag på en dag med mange
øl.
På Old Games Pub blev det til en gammel kending – ” Leffe
Bruin”. De har ikke så stort udvalg på hanerne.
Og på The Wharf anbefalede jeg den kraftige Imperial IPA på
Moor Brewery, som jeg smagte på Øllets dag – ”JJJ IPA” ( 3. sep 10 )
Vi sluttede af på Søgaards Bryghus med en ”Munkens Ale”
inden vi satte os til langbordet med stegt flæsk og persillesovs. Hertil
bestilte jeg en ”Utzon Dark” hvorved jeg bragte antallet af forskellige smagte
øl op på 999.
I morgen er det præcis 4 år siden jeg holdt den første
ølsmagning med vennerne, og det kunne være hyggelig at drikke øl nr. 1000 med
nogle af dem.
”Utzon Dark” er en sort øl med australsk tilsnit, da der er
tilsat australsk ”Wattle seed” samt sydamerikansk chokolade. Det giver den
dejlig øl med mange nuancer.
Det havde været en dejlig øl dag, hvor jeg havde fået
snakket med en masse ølentusiaster både fra Fyn og fra Aalborg. Ideen med at gå
rundt gjorde, at man satte sig blandt nye mennesker, når man kom til et nyt
sted og kan absolut anbefales hvis man skal lære hinanden at kende.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar