Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 28. september 2010

Tid til en øl - Tårnhøjt Skum


28. September 2010

Fortsat fra i går…..

Efter besøget i Zoo gik vi en rask lille tur til Aalborgtårnet, hvor vi skulle se ud over byen og smage ølentusiasternes egen bryg – ”Tårnhøjt Skum”, brygget på Søgaards Bryghus. Denne øl er ikke mere til salg, men der var stadig flasker på entusiasternes ”hemmelige” lager.

Storm P. lavede i sin tid tegneserien Peter & Ping, hvor Ping ofte kommenterede handlingen med ordene ”Højt Skum”. Det er siden blevet Ølentusiasternes hilsen og motto, og man kan læse hele historien på ølentusiasternes hjemmeside ale.dk. Da man skulle lave en Aalborg øl var det derfor nærliggende at kalde den ”Tårnhøjt Skum” og Aalborgtårnet er da også præget på etiketten.

Det er en blanding mellem en barley wine og en stærk belgier på 9,0%. Den står i glasset med et rødligt skær og skummet er ikke så tårnhøjt som der lægges op til. Det er det nu sjældent i den type stærke øl, men glassets størrelse kan jo også spille ind. Duften er god og afrundet med noter at blomme og frugt. Man kan nok fornemme, at den har lagret et stykke tid. Ligeledes i smagen, der er behagelig med lys frugt og en anelse alkohol. En god øl på toppen af Aalborg.

Vi fik nogle festlige historier om tårnets opførelse og omgivelserne, samt om den etbenede mand, der kravlede op af de udvendige ben for at stjæle øl. Der er nu en kraftig lås på, og det er heller ikke umagen værd, for vi tog alle flasker af ”Tårnhøjt Skum” med os ned igen.

Derefter så vi ølentusiasternes mødelokaler i Vingaardsgade, hvor vi smagte øl fra Skagen og Nibe Bryghuse.

Og så gik startede Aalborg Beerwalk. Først til London Pub, hvor jeg smagte en ”Sloeber” på 7,5%. Det er bryggeriet Roman’s forsøg på at efterligne den formidable ”Duvel” og den har da også et lille strejf af syrlighed, men når ikke i nærheden af forlægget. ”Sloeber” betyder ”slyngel” eller ”slambert”.

På Irish House kunne man få en ”Murphy’s Irish Stout”, der er en typisk irsk, dry stout. Den smagte godt, og jeg vil nok foretrække den frem for bryggeriets ”Irish Red”.

På John Bull valgte jeg en ”tøseøl” – ” Witterkerke Rosé”. Bryggeriet er Bavik i Belgien. Det er deres witbier ”Witterkerke”, der er tilsat 10% hindbær, hvilket giver den farve, der har givet navn til blandingen. Den er på 4,3% og blev lanceret i 2004. Folk der ikke tidligere havde drukket øl, kunnet lide den og de unge tog den også til sig. Det kan jo ikke undre en så meget for den smager ikke af øl og passer godt ind i den nye sodapop kultur. Men derudover er det et udmærket - om end sødligt – indslag på en dag med mange øl.

På Old Games Pub blev det til en gammel kending – ” Leffe Bruin”. De har ikke så stort udvalg på hanerne.

Og på The Wharf anbefalede jeg den kraftige Imperial IPA på Moor Brewery, som jeg smagte på Øllets dag – ”JJJ IPA” ( 3. sep 10 )

Vi sluttede af på Søgaards Bryghus med en ”Munkens Ale” inden vi satte os til langbordet med stegt flæsk og persillesovs. Hertil bestilte jeg en ”Utzon Dark” hvorved jeg bragte antallet af forskellige smagte øl op på 999.
I morgen er det præcis 4 år siden jeg holdt den første ølsmagning med vennerne, og det kunne være hyggelig at drikke øl nr. 1000 med nogle af dem.
”Utzon Dark” er en sort øl med australsk tilsnit, da der er tilsat australsk ”Wattle seed” samt sydamerikansk chokolade. Det giver den dejlig øl med mange nuancer.
Det havde været en dejlig øl dag, hvor jeg havde fået snakket med en masse ølentusiaster både fra Fyn og fra Aalborg. Ideen med at gå rundt gjorde, at man satte sig blandt nye mennesker, når man kom til et nyt sted og kan absolut anbefales hvis man skal lære hinanden at kende.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar