Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 4. oktober 2010

Tid til en øl - Sankt Bridges Porter / Taybeh ølfestival


4. Oktober 2010

Så i TV-avisen at man har afholdt en ølfestival i byen Taybeh på Vestbredden i Palæstina. Det er i denne by, at man brygger den eneste øl i Palæstina – og den bærer navnet Taybeh. Det er hårde odds, at brygge øl i et land, hvor over 90% er muslimer, som ikke må drikke øl, men nu har man afholdt den første Oktoberfest på stedet. Man kunne oven i købet få et lille kursus i tysk, og der var kommet ølentusiaster fra hele verden for at deltage, selvom det var svært at komme ind i landet.

Og Palæstina er ikke engang et anerkendt land endnu, men som Frank Zappa siger: ” Du har intet rigtigt land, før du har et ølmærke og et flyselskab. Det hjælper hvis du har et fodboldhold eller nogle atomvåben, men i det mindste skal du have et ølmærke”

Og det har de i Palæstina nu, så de er på rette vej. Til lykke med det.

Det er så vidt jeg kan bedømme en pilsnertype, brygget efter det tyske Reinheitsgebot. Brygmesteren hedder Nadim Koury og ”Taybeh” betyder på arabisk ”delikat / lækker”. Desværre har jeg ikke smagt den, men den bliver eksporteret til Tyskland, så måske engang.

Til gengæld har jeg lige smagt en gammel amerikansk klassiker – ”Sankt Bridges Porter” fra bryggeriet Great Divide. Det ligger naturligvis i Denver, Colorado og er opkaldt efter Grand Canyon. Bryggeriet stammer fra 1994 og St. Bridges er et af de første bryg fra stedet – er kåret til ”bedste Porter” i 1995, 1996, 1997 og vundet guld i 1996 ved World Beer Cup.

Sankt Bridges er en irsk helgeninde, der skabte sensation, da hendes badevand blev forvandlet til øl ( Skal man dømme efter farven på øllet, var hun noget beskidt ).

 Det er en meget mørk øl – ikke helt sort, men med et rødt skær. Skummet er blødt og lysebrunt og sætter sig fint på glassets sider. Man mærker ristet malt, hvor humlen trænger igennem sammen med noter at rosin og sveske. Den føles overraskende let i munden. Smagen er også domineret af ristet malt, men her træder kaffe og chokolade mere frem, og humlen mærkes tydeligt i eftersmagen. God lang eftersmag med fin balance mellem malt og humle.

Karakter 4+

Ser man på etiketten er det en alkoholfri øl, for jeg kan i hvert fald ikke finde nogen %-angivelse, men den er altså på 5,9%

”Great Minds Drink Alike”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar