Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 2. maj 2011

Tid til en øl - Duck-Rabbit Märzen


2. Maj 2011

Det første bryggeri i North Carolina blev stiftet i 1774 – Single Brother’s Brewery. Siden er der jo kommet flere til, især efter 1985, hvor brewpubs blev lovlige. I 2005 vedtog man en lov der tillod, at øl kunne have en tilladt alkoholprocent på 15% i stedet for de 6%, der indtil da var gældende.

Aftenens øl er dog netop på 6,0%, så den var også gået i gamle dage.

Duck-Rabbit Brewery er mest kendt for deres mørke øl ( ikke af mig, for jeg kender kun denne ). Bryggeriet ligger i Farmville og solgte deres første øl i august 2004. De skriver: ” når vi brygger er vi glade og vi danser. Under gæringen synger vi blidt for gæren”. Om det kan smages er jeg ikke sikker på, men det lyder da hyggeligt - og alternativt.

Duck – Rabbit logoet er inspireret af en gammel tegning af filosoffen Wittgenstein. Stifteren af bryggeriet Paul Philippon var - inden han slog sig på ølbrygning – professor i filosofi, og syntes af den dobbeltbetydende tegning kunne beskrive hans liv og gøren.

Ser man en ”Duck” eller en ”Rabbit” – ”And” eller ”Kanin”.


Denne ”Märzen” har undertitlen ”Fest Lager”. En märzen er en undergæret , bayersk øltype, der blev brygget i marts måned, for at kunne holde hele sommeren, hvor det var for varmt til at brygge øl. Når man nåede til oktober kunne man begynde at brygge igen. Så skulle man jo have drukket det andet, og derfor var det meget belejligt med Oktoberfesten, der blev indstiftet i 1810 til det kongelige bryllup.

Det var bryggeriet Spaten, der som de første i 1860erne bryggede en Märzen specielt til Oktoberfesten. Det var en stærk Wiener-agtig øl, der siden hen er blevet væsentlig lysere. Derfor har logoet på aftenens øl fået en lille kæk tyrolerhat på.

Ryan Witter- Merithew, der nu brygger på Fanø Bryghus har tidligere brygget på Duck-Rabbit, så der er en lille dansk fodnote til beretningen.

Det er en flot, klar kobberfarvet øl med meget spredte bobler og svagt skum. Boblerne sidder nærmest fast på glassets inderside. Meget aromatisk duft med karamel og sukker og en snert af vingummi. Meget livlig og prikkende i munden. Sikkert for at lave ”fest”, men det virker lidt påtaget og passer ikke helt med smagsindtrykket. Man fornemmer karamel og sukker i starten, men det forsvinder hurtigt og efter et kort strejf af syrlighed kommer en balancerende bitterhed frem.

Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar