Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 30. maj 2011

Tid til en øl - Carl’s Plzner


30. Maj 2011

Carlsberg har i flere omgange afholdt ølvalg. Første gang var i 1997 i anledning at Carlsbergs 150 års jubilæum. Jeg kan huske, jeg prøvede disse øl, men det var før min interesse var begyndt, og jeg kan ikke huske hvilken jeg stemte på. Men jeg kan dog huske den ualmindelig sprittede ”Master Brew” som jeg syntes var udrikkelig. Måske skal jeg snart smage den igen, for at se om jeg har ændret mening. Jeg har trods alt smagt flere alkoholstærke øl siden. I 1997 var det ”Carl’s Special” der vandt. Der var 6 øl i testen – ”Carl’s Special” – ”Master Brew” – ”Old Bond” – ”Ottillia” – ”Stout” og ”Red X”. De andre kan jeg ikke huske, og de tæller ikke med i mit ølregnskab.

I 2003 var der 4 øl – ”Capo” – ”Carl’s Hvede” – ”Carl’s Dark” og ”Pivo”. Her vandt ”Carl’s Dark”, men den er ikke mere i handlen. Derimod kan man stadig få ”Carl’s Hvede”.

I år er der kun 3 øl i testen – ”Carl’s Plzner” – Carl’s Bock” og ”Carl’s Gylden”

 
”Carl’s Plzner” er den første øl i testen. Forbilledet er den böhmiske/tjekkiske pilsnertype – altså originalpilsneren, men der er nogle små variationer. Dels er der – udover bygmalt - brugt umaltet byg for at lette fylden, dels er der tilsat humlearoma. Jeg kan nemt tage fejl, men jeg synes heller ikke at det virker som tjekkisk Saaz humle ( hvilket er originalt ), men mere som tysk humle.
Det er en klar, lys gylden øl med mange livlige bobler, og flot hvidt skum. Duften er lidt sødlig maltet. Humlen trænger ikke igennem. Den virker livlig og opfriskende i munden. Smagen indledes med den lidt sødlige smag, der leder tanken hen på en ”helles” fra Bayern, men går så over i en kraftig, ren bitterhed. Denne rene humlebitterhed virker altid lidt sur på mig – der skal helst være lidt mere aromahumle.
Karakter 3
Den er efter min mening ikke en tjekkisk pilsner For mig er kendetegnet ved den originale tjekkiske pilsner netop, at der er en god maltprofil, en kraftig humlearoma/bitterhed, og at den samtidig med fylder godt i munden. Her prøver man også det, men vil gerne holde på flere heste – godt nok mere malt og mere bitterhed, men samtidig skal den være let. Beklager, men det virker ikke helt, og der er så mange bedre pilsnere på markedet, så jeg tror ikke, den får min stemme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar