14. Maj 2011
I
går holdt jeg en ølsmagning på arbejdet, hvor vi skulle igennem 10 spændende
øl. ( 10 cl af hver ). Det var et blandet klientel, hvor nogle var med for
første gang og andre havde været med mange gange, men vi bevægede os alligevel
lidt ud til øllets grænser. Det viste sig, at de fleste kunne følge med.
Den
første øl var netop sådan en fyr. Mikkellers ”Sur Munk” – en sour ale - baseret
på den gamle ”Monk’s Elixir” så vidt jeg har forstået. Etiketten er lidt
uforståelig for mig – den viser nogle sure munke, der kører i bil og smider
molotovcocktails. Jeg ved ikke, hvad de er sure over. Det er en rødlig øl med
fine bobler og en anelse slør. Der lægges ud med en tydelig sødme, der afløses
af syrlighed fra den tilsatte vildgær. Acetone og hyldeblomst blev også nævnt
som registrerede smagsindtryk. En øl, der faldt i de flestes smag, selvom de jo
måtte indrømme, at det var en ny og anderledes oplevelse. Jeg serverede den
temmelig kold, for at give et indtryk af aperitif. Den holder 9,99%, så vi
åbnede med maner.
Derefter
åbnede vi en anden øl fra Mikkeller ( Jeg tror det er første gang nogensinde,
at jeg har to øl fra samme bryggeri med ). Det var den nye pilsner - ”Czechik
Pilsner” – som jeg skrev om 6. marts
2011. Her var der straks bredere enighed om kvaliteten, og det havde jeg
også regnet med. Et par stykker syntes at bitterheden var lige høj nok.
Den
næste øl var ”Organic Ale” fra det hæderkronede Yorkshire-bryggeri Samuel
Smith. Den er en relancering af en ale fra starten at 1900 tallet, og etiketten
er også designet som dengang. Der reklamerede man nok ikke med ”organic” (
økologisk) for det var det meste vel helt af sig sig. Der er to medaljer
afbilledet, noget man har brugt ofte på de gamle etiketter.
Det
er en lys, gylden ale med en fin maltaroma og lidt floral humlepræg. Den faldt
også i god jord – den har en høj ”drinkabillity”.
Til
pizzaen serverede vi ”Nordkraft” fra Nibe Bryghus. Det er blevet en af mine
favorit øl til netop pizza og sandwich, og det var der også stor enighed om.
Den kan nu kun købes i Cafe Utopia på Nordkraft, men jeg vil da opfordre Nibe
Bryghus til at brygge en ny portion. Nu var det jo på Nordkraft smagningen
fandt sted, så det var nærliggende at have den med. ( 03. feb 11 ).
Den
blev efterfulgt af ”Kama Citra” fra Beer Here, hvor jeg var heldig at Sune fra
Vinspecialisten kunne fremskaffe nogle af de sidste eksemplarer. De små
piktogrammer på etiketten vakte stor moro. Her har Christian Skovdal Andersen
formået at fordoble fornøjelsen fra den originale indiske elskovslære ”Kama
Sutra”. Alle stillinger kan udføres med en øl i den ene hånd. Flere af de
kvindelige deltagere synes også denne øl var for bitter. ( 30. jan 11 )
Den
fremragende keltiske ”Ebulum” blev serveret efter maden. Bryggeriet Heather
Ales har skiftet navn til Williams Bros. Det er en gammel druideopskrift fra
Wales, hvor man har benyttet modne hyldebær i stedet for humle, men i den nye
udgave er humle dog nævnt på ingredienslisten. Den faldt i rigtig god jord hos
alle deltagere. ( 09. okt 08 )
Det
samme var gældende for ”Malheur 12” fra De Landtsheer i Vallonien. En mørk og
spændende øl brygget på champagnegær. En enkelt syntes måske den næsten blev
for sød, men den kunne fint erstatte et glas portvin efter aftensmaden. ( 26. okt 08 )
Derefter
måtte der igen humle på bordet, og det blev det nye fantombryggeri Black
Rooster, der stod for det. Bryggeriet er et nyt bekendtskab for mig, men den
ene ejer Bill Endersen har brygget siden 2004. I 2006 mødte han Jacob Munk og
de blev enige om at brygge sammen. De udvikler stadig øllene på Bill’s
hjemmebyggede anlæg, men får dem så masseproduceret ude i byen.
”Hoptimizer”
er amerikansk IPA, der er humle og tørhumlet med Cascade og Chinook. ( IBU 75
). Tørhumlingen giver ekstra kraft til humlen fine aroma, og faktisk blev denne
øl ikke opfattet så bitter som ”Kama Citra”, fordi andre smagsindtryk
balancerede bitterhed godt. ( Jeg ved faktisk ikke om IBU er højere i Kama
Citra ).
En
tysk klassiker fulgte efter – ”Aventinus” fra Schneider. Den fantastiske øl er
brygget efter Reinheitsgebot, og det imponerede at så mange smagsnuancer kan
stamme fra gæren. Jeg har præsenteret den tidligere, og denne gang kunne alle
lide den, og syntes det næsten var aftenens bedste øl ( 25. sep 08 ).
Det
var dog kun, indtil de havde smag de sidste. En nyklassiker fra Great Divide i
Colorado – ”Yeti”. Russian Imperial Stout i amerikansk udformning. Her
samarbejder alle ingredienser om at skabe en smagsoplevelse af rang, og det
satte alle pris på, selvom bitterheden også her når 75 IBU.
Jeg
har nydt denne øl flere gange, men aldrig fået skrevet om den, for jeg synes
egentlig den fortjener fuld opmærksomhed. Så jeg må se at få købt en, som jeg
kan nyde i fuldstændig egoistisk ensomhed. Men det er jo så kraftig en øl, at
den måske bedst egner sig til at afslutte en dejlig aften.
Vi
havde i hvert fald en meget hyggelig og spændende aften, hvor både øllet og
selskabet var i top.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar