Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 16. november 2011

Tid til en øl - Gran Canaria / Finsk øl


16. November 2011

Vi tog også en bustur, der førte os til byen Santa Lucia, hvor vi så kirken. Men det mest spændende var turen til Guayadeque, hvor der stadig bor folk i grotter i bjerget. Det er nu mest ældre mennesker, der er tilbage, men man har indført moderne bekvemmeligheder. Der blev indlagt el og rindende vand i den sidste grotte for 4 år siden. Alligevel drejer det sig om meget lidt plads og vel at mærke uden vinduer, så man kan sikkert blive lidt klaustrofobisk af at bo der i længere tid. Længere inde i dalen er der indrettet 5 moderne grotter, så man kan leje. Vores guide ville prøve at bo der i en uge, men kunne kun holde til små tre dage.

 
Man har også udhugget en labyrintisk restaurant i bjerget, hvor vi spiste frokost – Tapas ( der var kun vin til ). Det var en interessant tur.
Hos SPAR-købmanden fandt jeg også et par øl, der viste sig at være finske. Man skal nærlæse etiketten nøje for at opdage det.  De stammede begge fra Sinebrychoff, der er Nordens ældste bryggeri. Det blev grundlagt i 1819 af russeren Nikolaj Sinebrychoff. Hovedkvarteret ligger i Kerava, men der er flere brygsteder. Man har for nyligt – ligesom Carlsberg, der ejer det – lavet et nyt mikrobryggeri, Karhupanimo.
 
 
”Koff” er firmaets flagskib. En stærk pilsner, der har vundet mange priser. På den røde etiket ser man hovederne af 2 bryggerheste. Siden 2009 har de været blå.
”Koff IV” er på 5,2%, så det er nok den jeg har smagt, selvom IV ikke er nævnt på etiketten. Den er beskrevet som en stærk pilsner med en bitterhed på 19 IBU. Jeg synes ikke den har en traditionel pilsnerfarve. Den virker med mørkere og mere rødlig end vanlige pilsnere. Der er en fin duft af malt og lidt citrus. Den er frisk og føles let i munden. Smag af karamel, lidt citrus og lidt mynte. Let bitterhed i afslutningen. ( Da jeg sad på terrassen gættede jeg på ca. 20 IBU, så det var ikke helt skudt ved siden af )
Karakter 3
 
 
Sinebrychoff brygger også et andet mærke som de overtog fra Porin i 1972. Der er ”Karhu” ( der betyder ”bjørn” ) og den har været brygget siden 1898 ( visse kilder sider 1920erne ). ”Karhu” brygges også i flere variationer. ”Karhu III” er den mest almindelige, men den jeg smagte på Grand Canaria var ”Karhu A” på 5,4%. Vi har igen fat i lidt stærkere sager. ”Karhu A” er på 17 IBU, så det er på den anden side jo ikke overvældende. Produktoplysningerne på etiketten er sparsomme – ”indeholder kornmalt” – slut.

Den er mørkere gylden med sodabrus, der hurtigt forsvinder. Aromaen er lidt sød. Der er en god fylde med en skarp kant til sidst. Sødmen er det mest fremtrædende træk, men der kommer og et lille syrligt strejf af citrus

Karakter 2+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar