19. November 2011
Så
blev juleøl-sæsonen skudt i gang med Juleølsmagning med 8-banden ( eller
Julefætteren som nogle også ynder at kalde den ). De sidste par år har 8
medlemmer af Ølentusiasterne i Aalborg stået for dejlig julemad og juleøl til
smagningen her i november. Menuen stod på 2 slags sild og æg, fiskefilet -
buffet med frikadeller, steg, leverpostej m.m – samt rejer og ost. Afsluttende
med ris a la mande. Øl menuen står ovenfor.
Vi
fik os bænket og alle skulle trække et kort op at en hat for at se, hvilke
opgaver man skulle varetage. Der var også ved hvert bord et vinderlod, hvor man
i stedet fik en gave, og minsandten om ikke jeg vandt – 3 poser slik.
Inden vi gik i gang var der en velkomstøl –
Søgaard ”Aleburgh”. Det er en håndbrygger fra Aalborg, der har fået Søgaard med
på ideen om at brygge en øl med vildtvoksende humle fra lokalområdet. De har
plukket humle tre forskellige steder i Aalborg, og lad det være sagt med det
samme – det er ikke den kraftigste og mest aromatiske humle, der vokser disse
steder. Man har brugt Magnum humle som bitterhumle ( IBU 30 ). Der er brugt 3,3
kg Aalborg-humle til de 1000 l øl. Det er en meget spændende ide. Det kunne
være sjovt, hvis vi kunne udvikle en god dansk humle med tiden.
Navnet
”Aleburgh” henviser til Valdemar II’s Jordebog fra 1231, hvor Aalborg benævnes
sådan – men er naturligvis også en sjov hentydning til øl.
”Aleburgh”
er en gylden øl uden skum, hvilket er svært at få i de små smageglas. Næsten
ingen aroma, men man aner måske lidt tørre strå. Den er på 4,8% og føles let i
munden. Smagen er også let med lys malt og lidt støvet halm. Bitterhed træder
ikke frem. Jeg er forbavset over den har 30 IBU. Men man skal have lidt for de
gode intentioner
Karakter
3
Første
øl i det officielle program var Föroya Björ med deres ”Jola Brygg”. Jeg skrev
om den sidste år ( 6. nov. 10 ), hvor
den fik karakteren 3+. Kobberfarvet øl på 5,8%. Klar med hurtige bobler. Svag
aroma. Frisk, men med god fylde. Lidt sødlig karamelmalt og en middel
bitterhed. En øl, der opfyldte sin opgave og passede vældig godt til silden.
Karakter
3+ ( igen )
Næste
øl var Beer Here med ”Jule IPA”. Den delte vandene lidt. Nogle brød sig ikke om
den, eller i hvert fald ikke som juleøl, men jeg stemte den ind som aftenens
bedste øl. Jeg ved ikke hvilken øl, der vandt afstemningen, da min bus gik
hjemad inden det blev afgjort. Man må selv gå på ale.dk, hvis det er vigtigt.
Jeg smagte denne øl første gang i 2009 ( 22. dec. 09 ).
Dengang
skrev jeg: ” Det er en flot kobberfarvet øl med en del slør. Der er fine bobler,
der fuldstændig usystematisk stiger op. Skummet er kraftigt og lyst gulligt. En
kraftig citrusaroma rammer ens næse, med noter af appelsin og ananas ( der er
tilsat appelsinskal ). Skummet føles meget blødt og lækkert, men øllet fremtræder ellers lidt aggressivt pga bitterheden. Smagen er fyldig med citrus og der sluttes som
sagt af med en kraftig bitterhed.
Karakter
5”
I
dag synes jeg at der var en tydeligere note af grape, men ellers er det noget
nær det samme. Karakteren blev dog kun 4+.
”På etiketten ser vi julemanden med et krus øl,
samt et par misundelige rensdyr – og et banner, hvor der står ” Julen er
humlens fest”. Derfor er det også en humlebitter ”JuleIPA” på 7,0% han har
kreeret. Han skriver endvidere” Denne julejoviale IPA, der med bramfri
bitterhed med sikkerhed vil give de kvalmsøde glögg-helvede juleøl en
englelydsyngende ørefigen i julegave. Halleluja” Og jeg skal love for at humlen
er i front med en bitterhed på 70 IBU ( findes under afsnittet: ”Teknisk ævl”
).”
Thisted
”Jule Ale” – endnu en øl, jeg har smagt før, tænkte jeg. Men her tog jeg fejl.
Dette er jo 2011-udgaven, og man har lavet om på opskriften. Hvor den sidste år
var en ”pale ale er det i år en brown ale. De er ikke opdaterede på deres egen
hjemmeside, hvor der stadig står det er en pale ale.
Den
er mørk med rødligt skær og svagt skum, men det havde alle øllene nu. Klar med
små bobler. Man fornemmer karamel og lidt mandel i aromaen. Føles let prikkende
i munden. I smagen mærkes alkohol ( 7,5% ) og mørke frugter og der kommer en
meget sen bitterhed til sidst.
Karakter
3+
Her
kommer lige et billede af ”Jule Ale 2010” så man kan se at det er en anden øl.
Så
kom der en øl, jeg vidste jeg ikke har smagt før. Trolden Bryghus har jeg
aldrig hørt om, men det er fordi det er Troldhede Bryghus i Kolding, der i
januar 2011 tog navnforandring.
”Kolding
Jul 2011” er en opgraderet udgave af den kendte ”Juletrolden”, som jeg har
smagt tidligere, men ikke skrevet om. I mine notater kan jeg se, at jeg har
beskrevet den som ”engelsk real ale”-agtig. Bryggeriet beskriver ”Kolding Jul
2011” ( kedeligt navn ) som en mere belgisk inspireret øl med kandissukker og
appelsinskal, men den har stadig denne fade, dovne fremtoning. Det fungerer
ikke rigtig for mig, men der var andre der var af anden mening. Alkohol, frugt og
lidt sukker til sidst.
Karakter
2+
Vendia
Julebryg ser også anderledes ud end den fra sidste år. Der havde bryggeriet jo
store problemer fordi der ikke var kommet kulsyre i fra det udenlandske
bryggeri, der stod for brygningen ( eller noget i den stil ), men jeg fik en af
de flasker der dog kom på markedet ( 27,
dec, 10 ). Sidste år var den mørk – belgisk dubbel med stjerneanis, kanel
og appelsin, men i år havde den en helt anden kulør. Den var orange og lignede
slet ikke en dubbel. Jeg kan ikke finde noget om Vendias på nettet, men hvis
ikke opskriften er ændret, så er den kikset.
Sløret
orange øl på 7,0%. Dejlig duft af orangegrene, svag duft af anis. Den føles
lidt skarp og pågående i munden. Alkoholen trænger sig på, også i smagen, hvor
det dog er sødme, der indleder og også her fornemmes anis eller fennikel. Det
virker lidt mærkeligt i den lyse øl og blander ikke helt godt.
Karakter
3
Billede
fra sidste år
Ingen kommentarer:
Send en kommentar