30. November 2011
Den første søndag i advent fik
jeg en dejlig gave af min kone – en helt speciel juleøl. Det er meget de samme
juleøl, vi ser i de store butikker, så det er altid spændende at gå i
specialbutikkerne. Og her i Aalborg området – nærmere bestemt Nørresundby – er
der kommet en ny butik, der udover vin også har fokus på spændende øl – Peter
Vin. Første gang jeg hørte om butikken var på Øllets Dag, hvor de havde et
arrangement, som jeg ikke kunne deltage i, da jeg var på Nordkraft. Og jeg har
siden - må jeg desværre indrømme – glemt
alt om butikken. Men min kone havde lidt ekstra tid i Nørresundby en dag og gik
indenfor, hvor hun fandt nogle juleøl. Da ekspedienten hørte, det var til en
ølentusiast, anbefalede han straks ”Noel de Calabaza” fra det amerikanske
bryggeri Jolly Pumpkin. ”Det er nok ikke en øl, han kender” - og deri havde han
ret.
Men jeg kender nu en del til
Jolly Pumpkin Artisan Ales, for Ølkonsortiet holdt for nogle år siden en
smagning med netop øl fra dette bryggeri. Bryggeriet stammer fra 2004 og ligger
i Michigan. Jeg skrev om denne smagning og bryggeriet d. 28. okt. 08 . Det jeg bedst husker er, at det er sure/syrlige
øl, der kendetegner bryggeriet. Og så at den ene øl nærmest eksploderede, da vi
tog proppen af, så der var under en 1/3 tilbage i flasken. Derefter åbnede vi øllene i en spand.
Så det var med nogen nervøsitet,
jeg åbnede denne øl nede i vasken. Det var overhovedet ingen problemer – intet
spild af øl.
”Noel de Calabaza” betyder
”Græskarets Jul”. Græskaret på etiketten ser lidt sørgmodigt ud, men prøver dog
et lille grin. Dets nissehue er fuldstændig dækket af sne. Det er en ”special
ale” der er lagret på egetræsfade. Brygget på müncher- og chokolademalt. Der er
ikke tilsat krydderier. Den er på 9,0%. På etiketten står der ”cheers &
mahalo plenty”. Maholo er hawaiansk og betyder tak.
Det er en sløret, rødbrun øl ( i
lyset har den et orange skær ) med et væld af bobler og kraftigt offwhite skum.
Aromaen er syrlig af lagringen på egetræ. Der er noter af syrlig æblecider,
jord og svampe, men i starten var øllet nok lidt for koldt. I hvert fald
dukkede der flere bløde og rundere noter frem senere. Her kom lidt læder og
nærmest lidt sødme fra mørke frugter. Det kan helt klart anbefales at nyde
denne øl ved stuetemperatur ( en lidt kølig stue ). Dette gør sig også gældende
med hensyn til smagen, hvor øllet ikke skal være for koldt. Der kommer mange
flere nuancer frem ved højere temperatur. Smagen af æbleeddike blødes op af
mørk frugt, mos og svampe og måske lidt skarpe krydderier som skovsyre og
koriander. ( ikke tilsat ). Eftersmagen er syrlig, men også her træder lidt
rundere noter frem med temperaturen. Dette er nok den bedste øl, jeg har smagt
fra Jolly Pumpkin, eller også har min smagsløg lært at acceptere de syrlige
aspekter.
Prisen ligger – så vidt jeg har
forstået – noget over 100 kr for en flaske.
Karakter 4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar