20. November 2011
I dag er det min kones fødselsdag – Hurra. Til
lykke med det. Hun har desværre været plaget af en grim hoste en uges tid, men
fejres skulle hun dog alligevel. Vi havde gæster til kaffe/kagebord og lidt
spansk pebersuppe efterfølgende. Dertil en dejlig ”Samuel Adams Winter Lager”
fra Boston Beer Co. ( 10. dec. 08 ).
I går var der fuldt hus til Ølentusiasternes
juleølsmagning hos Vinspecialisten.
Den sjette øl på listen var en ny øl fra
Mikkeller – ”Happy Lovin Christmas”. På etiketten ser vi nogle rensdyr, der
bliver fodret med mistelten. Det er naturligvis fordi der er mistelten i øllet.
Misteltenen er en plante, der gennem tiden har været omgivet af mystik. ”Prøv
at finde ud af, hvordan du reagerer på denne mystiske plante”, skriver de på
hjemmesiden. Mistelten er giftig i USA, hvilket har medført forbud der, men her
i Norden er den ikke giftig. Derudover er der også ingefær i.
Den beskrives som en IPA, men det er en
sløret, orangefarvet øl, der rent faktisk som en af de eneste gav en skumkrone.
Blødt og luftigt. Der er et vældig brus af bobler. Dejlig eksotisk humlearoma
med sød grape og mango. Der er en sød indledning, der dog hurtigt overgår en en
endog meget skarp, syrlig smag, som må skyldes mistelten. Nogle mente det var
ingefæren, men den kunne jeg ikke lige fange smagen af.. Der er en meget
langvarig bitterhed i afslutningen. Det blev for mig nok lidt for meget med den
mistelten, men det er jo sjovt at prøve nye julekrydderier.
Karakter 3+
Næste
øl var en gammel kending, som jeg normalt godt kan lide – Herslevs
”Stjernebryg”, hvor der er tilsat store mængder stjerneanis. Jeg har skrevet om
den tidligere ( 10. dec. 09 – 21. nov. 10
). De to gange fik den karaktererne 4 og 5. Denne gang bliver det atter 4.
”Nørrebros
Julebryg” smagte jeg for flere år siden, inden jeg begyndte at skrive om øl, så
det har nogle år på bagen.. Det er en økologisk øl brygget på byg, hvede og rug
og tilsat en hemmelig krydderiblanding.
Det
er en mørk rødlig, filtreret øl på 7,0%. Krydderi og alkohol i næsen. God fylde
i munden og en smag af klejner eller
brunkage. God øl men måske lidt for krydret i længden.
Karakter
3+
”Fanø
Julebryg” er også en gammel kending ( 26.
dec. 10 ). Fanø har også tidligere været ude med en ”Jule Ale”, men nu
holder de sig til denne sorte, søde stout. Der er vanilje, kaffe og kanel i
bryggen og det passer fint til desserten. Skummet er brunligt. Der er sødme,
laktose, kaffe og chokolade i aromaen. Den føles ikke spor tung, nærmest lidt
vandet. Smagen domineres af kaffe/chokolade noter, lidt brændt malt og sødme.
Lav bitterhed.
Karakter
4
Sidste
øl blev serveret til Ris a la Mande. Det var Mikkellers ”Ris a la M’ale” på
8,0%. En ret kraftig alkoholprocent, som
er skjult utrolig godt. Det specielle ved den er, at den er brygget på ris (
dog ikke udelukkende – der er også brugt malt og humle ), fløde, vanilje og
mandler. Det giver en øl, der ligger lettere i munden. Det er en rødlig øl på
8,0% med udmærket hvidt skum. Den føles let prikkende i munden. Den har en let
syrlig smag af kirsebær og lidt vanilje.
Karakter
3+
Jeg
smagte denne øl sidste år, og må sige at der i år var mere fylde og smag end
sidste år. Jeg vil dog stadig foretrække Liefmans ”Krieg”. Jeg har stadig ikke
smagt ”Helge” fra Hornbeer, men det må jeg få rådet bod på i år. ”Ris a la
M’ale” duede slet og ret ikke sammen med ris a al mande. Sammen med
kirsebærsovsen kom den til at virke hvinende syrlig, men den fungerede faktisk
godt i sig selv. Retfærdigvis skal det nævnes at flere ved bordet havde en
anden opfattelse, så det er vist smag og behag. Jeg vil nok foretrække ”Fanø
Julebryg”.
Det
var sandelig mig der fik mandlen ved vores bord. Hvor heldig kan man være – det
sker ikke så tit.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar