Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 20. november 2011

Tid til en øl - Juleølsmagning 2


20. November 2011

I dag er det min kones fødselsdag – Hurra. Til lykke med det. Hun har desværre været plaget af en grim hoste en uges tid, men fejres skulle hun dog alligevel. Vi havde gæster til kaffe/kagebord og lidt spansk pebersuppe efterfølgende. Dertil en dejlig ”Samuel Adams Winter Lager” fra Boston Beer Co. ( 10. dec. 08 ).

I går var der fuldt hus til Ølentusiasternes juleølsmagning hos Vinspecialisten.

 
Den sjette øl på listen var en ny øl fra Mikkeller – ”Happy Lovin Christmas”. På etiketten ser vi nogle rensdyr, der bliver fodret med mistelten. Det er naturligvis fordi der er mistelten i øllet. Misteltenen er en plante, der gennem tiden har været omgivet af mystik. ”Prøv at finde ud af, hvordan du reagerer på denne mystiske plante”, skriver de på hjemmesiden. Mistelten er giftig i USA, hvilket har medført forbud der, men her i Norden er den ikke giftig. Derudover er der også ingefær i.
Den beskrives som en IPA, men det er en sløret, orangefarvet øl, der rent faktisk som en af de eneste gav en skumkrone. Blødt og luftigt. Der er et vældig brus af bobler. Dejlig eksotisk humlearoma med sød grape og mango. Der er en sød indledning, der dog hurtigt overgår en en endog meget skarp, syrlig smag, som må skyldes mistelten. Nogle mente det var ingefæren, men den kunne jeg ikke lige fange smagen af.. Der er en meget langvarig bitterhed i afslutningen. Det blev for mig nok lidt for meget med den mistelten, men det er jo sjovt at prøve nye julekrydderier.
Karakter 3+
 
 
Næste øl var en gammel kending, som jeg normalt godt kan lide – Herslevs ”Stjernebryg”, hvor der er tilsat store mængder stjerneanis. Jeg har skrevet om den tidligere ( 10. dec. 09 – 21. nov. 10 ). De to gange fik den karaktererne 4 og 5. Denne gang bliver det atter 4.
 
”Nørrebros Julebryg” smagte jeg for flere år siden, inden jeg begyndte at skrive om øl, så det har nogle år på bagen.. Det er en økologisk øl brygget på byg, hvede og rug og tilsat en hemmelig krydderiblanding.
Det er en mørk rødlig, filtreret øl på 7,0%. Krydderi og alkohol i næsen. God fylde i munden  og en smag af klejner eller brunkage. God øl men måske lidt for krydret i længden.
Karakter 3+
 
”Fanø Julebryg” er også en gammel kending ( 26. dec. 10 ). Fanø har også tidligere været ude med en ”Jule Ale”, men nu holder de sig til denne sorte, søde stout. Der er vanilje, kaffe og kanel i bryggen og det passer fint til desserten. Skummet er brunligt. Der er sødme, laktose, kaffe og chokolade i aromaen. Den føles ikke spor tung, nærmest lidt vandet. Smagen domineres af kaffe/chokolade noter, lidt brændt malt og sødme. Lav bitterhed.
Karakter 4                     
   
Sidste øl blev serveret til Ris a la Mande. Det var Mikkellers ”Ris a la M’ale” på 8,0%.  En ret kraftig alkoholprocent, som er skjult utrolig godt. Det specielle ved den er, at den er brygget på ris ( dog ikke udelukkende – der er også brugt malt og humle ), fløde, vanilje og mandler. Det giver en øl, der ligger lettere i munden. Det er en rødlig øl på 8,0% med udmærket hvidt skum. Den føles let prikkende i munden. Den har en let syrlig smag af kirsebær og lidt vanilje.
Karakter 3+
Jeg smagte denne øl sidste år, og må sige at der i år var mere fylde og smag end sidste år. Jeg vil dog stadig foretrække Liefmans ”Krieg”. Jeg har stadig ikke smagt ”Helge” fra Hornbeer, men det må jeg få rådet bod på i år. ”Ris a la M’ale” duede slet og ret ikke sammen med ris a al mande. Sammen med kirsebærsovsen kom den til at virke hvinende syrlig, men den fungerede faktisk godt i sig selv. Retfærdigvis skal det nævnes at flere ved bordet havde en anden opfattelse, så det er vist smag og behag. Jeg vil nok foretrække ”Fanø Julebryg”.
Det var sandelig mig der fik mandlen ved vores bord. Hvor heldig kan man være – det sker ikke så tit.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar