Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 23. november 2011

Tid til en øl - Jefferson Christmas Beer


23. November 2011

Nogle bryggerier ændrer deres opskrift fra år til år, sådan som vi har set det med Thisteds ”Jule Ale”, men de beholder den samme etiket. Der er andre, der ændrer etiket, men beholder den samme øl. Det er det, der er gældende for aftenens øl fra Jefferson. Det er kendetegnet for mange af de tidlige amerikanske ledere, at de var frimurere og at de var bryggere. Det gælder bla. Samuel Adams og George Washington, der dog endnu ikke har fået en øl opkaldt efter sig. Thomas Jefferson er navnet på USA’s tredje præsident og han har inspireret til denne ølserie fra Ørbæk på Fyn. Det er et samarbejde med Randy Moshe, der har skrevet flere bøger om øl.

I 2009 blev samarbejdet indledt og der producerede man en ”Jullebryg” på 6,8%. Alle oplysninger på Jefferson’s hjemmeside var på engelsk – undtagen denne julebryg. Måske fordi, den egentlig lun var til det danske marked. Den gang så den således ud.( 7. Dec. 09 )

 
Det er fuldstændig den samme øl, der nu har skiftet navn til ”Christmas Beer”, men det bliver den heldigvis ikke ringere af. Måske vil man nu forsøge sig på det internationale marked.
Det er en øl, der lægger sig meget tæt op af den fabelagtige ”Aventinus” fra tyske Schneider. Denne øl er beskrevet i Bertelsens bog: ”24 juleøl, du skal smage før jul”. Som jeg skrev den gang er ”Aventinus” svær at finde frem til. Man skal i specialforretninger, og derfor er det vældig fint, at man nu kan købe denne efterligning i COOP.
Aventinus var i sin tid også kendt for sin violet/lilla etiket ( nu er det en kedelig, ligegyldig sag ), og det er måske derfor at Jefferson også har valgt farven.
Det er en dejlig krydret hvedeøl med nelliker og banan. Frisk, men med et behageligt blødt væsen over sig alligevel. Helt klart en af julens spændende og anderledes øl på det danske marked.
Jeg gav den karakteren 4 i 2009 og der gør jeg såmænd også nu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar