Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 1. november 2011

Tid til en øl - 21st. Amendment Fireside Chat


1. November 2011

I dag har vi været til koncert med ”Den Danske Salmeduo”, der leverede en smuk og spændende koncert. Hans Esbjerg ( klaver ) og Christian Vuust ( sax og klarinet ). Det er danske salmer udsat for jazz-akkorder og improviserede soloer, og det lød virkelig dejligt.

Forleden havde min datter nogle øl med hjem, som hun godt nok i første omgang glemte at give videre. Det var en gave til mig fra hendes sanglærer, der er en kær kollega til mig og en erfaren og interesseret ølnyder. Han havde været en tur i San Francisco og havde købt en six-pack med øl fra ”21st Amendment Brewery”. Det var deres ”Fireside Chat” – en ” winter spiced ale”. Alle øl fra bryggeriet er i dåser, for det mener de holder bedre på øllets smag og fremtoning. Min ven havde selv smagt denne øl på en 32 grader varm køretur - hvor øllet havde samme temperatur - og syntes den var lige ”spiced” nok, men nu kunne jeg få lov at smage om den passede mig bedre. – og tusind tak for det.

”21st Amendment Brewery ” blev grundlagt af Nico Freccia og Shaun O’Sullivan i 2000, Det ligger i San Franciscos historiske South Park og den tilhørende Brewpub er kåret til San Franciscos bedste. De 2 mænd mødtes i 1995 og gik i samme klasse i sommerbrygkurset på universitetet.

Da de ledte i historiske arkiver for at finde et godt navn til deres bryggeri, opdagede de, at San Francisco før forbudstiden havde 40 bryggerier indenfor bygrænsen – nu er der 8 til dobbelt så mange mennesker.

Det 21st Amendment ophæver det 18th, der er Forbudsloven af 1920. Det 21st blev fremlagt 20 februar 1933 og trådte i kraft 5. december samme år. Dog var der visse stater, der var tørlagt meget længere ( Missisippi indtil 1966 ). Der er også stater, der endnu ikke har ratificeret loven.

Det var Roosevelt, der var præsident i 33 og det kan godt være ham, der sidder ved kaminilden og har en chat med en ”elf” ( det vi nok vil kalde en nisse). Det var jo op til jul loven trådte i kraft og denne øl er en ”tidlig vinter ale”, der udkommer i oktober.

Det bliver brygget som en traditionel engelsk strong ale og derefter ”improviserer man med krydderier, indtil den er værdig til at dele med nationen”. Der er brugt pale-, munich-, crystal-, wheat-, chocolate and de-bittered black malt. Humlen er Magnum og Goldings ( 45 IBU ) og der er krydderier og chokoladestykker i.

Det er en meget mørk/sort øl med blødt offwhite skum. Den er på 7,9%, men virker ikke sprittet. Duften er præget af krydderier – lidt ingefær og kanel, men intet der dominerende skiller sig ud.

Let af drikke – en virkelig dejlig øl, der virker meget balanceret på alle områder. Krydderblandingen er afdæmpet, Man mærker måske ingefær, kanel  og lidt engelsk lakrids i slutningen. Humlen er behagelig – den føles ikke så bitter som 45 IBU kunne antyde. Det er ikke en ekstrem øl, men en behagelig, afbalanceret oplevelse.

Karakter 5


Ingen kommentarer:

Send en kommentar