30. Oktober 2011
I
disse dage med Halloween vrimler det med hekse og troldtøj alle vegne, og her
dukker disse smådjævle – ”Diabolici” – naturligvis også op. De er født i
mæskekaret ( mash tub – mash betyder også forvirring og uorden ) og her har de
gennem tiderne ofte drillet bryggeren, for de har 1001 tricks i ærmet. Nogle
gange har de også hjulpet spændende øl på vej og nu har de afsløret en hemmelig
opskrift på en speciel øl – en overgæret triple på 8,0%. Denne øl har været
brygget ved Helvedes Porte siden tidernes morgen og har spredt sig fra pub til
pub og fortryller enhver, der drikker den.
Det
er Anthony Martin’s der har fundet denne opskift og sendt den på markedet. John
Martin er en britisk brygger, der for over hundrede år siden flyttede til
Belgien. I 1909 åbnede han en forretning i Antwerpen og begyndte af importere
britisk ale til Belgien – bla Guinness og Bass Pale Ale. I 1924 lancerede man
en ny serie øl med Gordon’s Scotch Ale. (Jeg har tidligere skrevet om Gordon’s
”X-mas” ( 3. dec 08 ) – en glimrende
juleøl, der hvert år er til at skaffe herhjemme ). I 1992 indledte Anthony
Martin serien Finest Beer Selection og det er i denne serie denne diabolske
opskrift bliver lanceret.
Trofaste
læsere af bloggen vil vide, at jeg i sommer flere gange besøgte ”Det Bette
Ølhus” i Ålbæk. Første gang jeg var der, var Vera – der ejer stedet – på vej
til Belgien efter nye øl, så jeg spurgte naturligvis ved andet besøg, om hun
havde fundet noget spændende nyt. Jo – det havde hun. Nemlig ”Diabolici”. Og
hun havde fået lov at købe 3 ( !!! ) eksemplarer af det unikke glas med hjem.
Og minsandten om ikke jeg fik lov at købe det ene. Glasset kan ikke stå selv,
men må stilles i en flot spiralfod.
Det
er en gylden, klar øl ( indtil sidste ophældning, hvor den bliver en smule
sløret. Den er eftergæret på flasken ). Der er en luftig, hvid skumtop og nogle
få sløve bobler. Der er duft af krydderi, appelsin og drue. Man tænker
umiddelbart lidt i retning af de vallonske champagneøl, men det er en ganske
anden oplevelse at smage på den. I begyndelsen var den faktisk lidt for koldt
og smagen var ikke så fremtrædende, så jeg ventede lidt, hvilket var en god
ide. Der indledes sødt med en sukkeragtig note, inden krydderier tager over.
Her er det koriander og især peber, der gør sig gældende. Afslutningen er
bitter, men jeg synes ikke humlen smagsmæssigt gør noget væsen af sig. Det
virker en smule mørkt og surt.
Karakter
4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar