Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 23. oktober 2011

Tid til en øl - Shorts Autumn Ale med fejl


23. Oktober 2011

I dag var vi til ekstra dansetræning, og fik en masse gode ting at arbejde videre med. Det er ikke så let at ændre fra det ene øjeblik til det andet. Derefter tog vi på livsstilsmesse i Gigantium ( fribilletter). Der var mange spændende ting – en del meget dyre ( smykker, motorcykler og både ) – og en del der trods alt kunne erhverves ( chokolade, krydderier og olier ). Der var også et par vinklubber, men skuffende lidt øl.

Så jeg fandt en øl i skabet til aftensmaden. Det var en efterårsøl fra Shorts Brewing Co. i Michigan. Jeg har skrevet om et par stykker derfra tidligere og det har været godt og deres ”Autumn Ale” lød lovende – ”Extra Special Bitter” ( ESB ) – ”Lore of the season captured in ale”. På etiketten ser vi et pintglas med træer med efterårsløv indeni.
Kapslen derimod er en gåde. Shorts logo viser et par ben i shorts, der danser i en humleranke. ( ? )

- men på kapslen ligner det, at manden står på hovedet ned i jorden. Jeg ved ikke hvad det skal forestille.
 
Det er en flot orangerød, sløret øl på 6,0%. Kraftigt hvidt skum. Den minder om andre American red ales. Aromaen virker indbydende med kraftig humleprofil – det er en ESB ( 31 IBU ) – og noter at jord, nedfaldne blade og svampe. Det virker sådan set meget efterårsagtigt.
Bryggeriet lægger vægt på ”Balanceret maltkarakter med frugtige noter og en behagelig humle”. Alt dette mangler totalt. Det er en syrlig, skarp sag, der smager af acetone, oxydering og egetræ. Det kunne måske ligne noget spontangæret, og jeg da heller ikke totalt afvisende i starten ( på trods af ESB-betegnelsen ). Men det virker mest af alt som en decideret ølfejl, og jeg hældte det sidste ud i vasken. Øv,øv.
Forleden var jeg sammen med fyrene fra TMOH i deres videoreviews. Her skulle vi give karakterer og deres skala går fra 1-100. Så der er mulighed for stor fleksibilitet, men jeg synes, det er vanskeligt at styre sådan en skala. Min egen går i princippet fra 1-10, men selv der synes jeg, det er vanskelig at sætte ord på hver karakter. Derfor er det blevet, som det er – en skala fra 1-5 med altererende +’er.
1 = dårlig
2 = drikkelig
3 = god
4 = meget god
5 = fantastisk ( denne kategori er helt subjektiv og tildeles øltyper, der hører til mine favoritter. Det er sjældent pilsner, weissbier og IPA kommer til denne karakter, selvom det egentlig er perfekte indenfor deres type ).
Karaktererne burde jo nok fordele sig omkring 3-tallet, så jeg har prøvet at lave en optælling af det.
1   = 21 øl
1+ = 15 øl
2   = 67 øl
2+ = 64 øl
3   = 195 øl
3+ = 323 øl
4   = 314 øl
4+ = 140 øl
5   = 114 øl
5+ = 17 øl
Her kan man jo se at øllene derimod topper omkring 4, hvilket betyder at – enten er jeg for flink i min karaktergivning – eller også er jeg så heldig at drikke flest gode øl. Det er lidt sjovt at tænke på at for 20 år siden fandtes en stor del af øllene i skalaens høje ende ikke, og så ville de øl, der nu får karakteren 3 måske have fået 5.
Nå, men jeg vil ikke give Shorts ”Autumn Ale” nogen karakter. Så må jeg se om jeg nogensinde vover at købe en anden for at smage den rigtigt.
(Jeg kan se på listen, at der er omkring 50 øl, jeg ikke har givet karakter, eller også har jeg måske talt lidt forkert )

Ingen kommentarer:

Send en kommentar