Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 14. oktober 2011

Tid til en øl - Korbinian


14. Oktober 2011

Så er det efterårsferie, og så håber jeg på godt vejr, så jeg kan komme i haven og ud at gå nogle gode ture i naturen. Der er også nogle musikarrangementer, der skal skrives ned, og der skal naturligvis også være tid til en øl. Så ferien skal nok gå hurtigt.

Til aften stod menuen på grillet kylling med ris, og jeg fandt en ”dunkles starkbier” i skabet. Weihenstephan er verdens ældste bryggeri. Oprindelig var det et kloster, men det fungerer ikke sådan mere, og derfor kalder Weltenburger sig for ”verdens ældste klosterbryggeri”. Men Weihenstephan stammer fra 1040 og er altså 10 år ældre. Det ophørte som kloster i 1803 og havde forinden været forladt i flere omgange pga. pest, krig, hungersnød og sågar et jordskælv. I 1852 oprettede man en bryggeriskole, der nu er tilknyttet universitetet i Freising. Det bærer navnet ”Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan”

Selve klosteret blev grundlagt i 725 af Sankt Korbinian og 12 ledsagere. ( Weltenburger er fra 610 ). Nogle hævder at man allerede på det tidspunkt bryggede øl, og i 768 er der beretning om en humlehave i forbindelse med klosteret. I 955 blev klosteret første gang plyndret og ødelagt – af hunnerne. I 1040 begyndte man så officielt at brygge øl. Abbed Arnold fik licens til at brygge og sælge øl til byen Freising. Mellem 1084 – 1463 brændte klosteret 4 gange, og blev - som tidligere nævnt - lagt øde af sygdomme og jordskælv. Klosteret er blevet indtaget af svenskere, franskmænd, og østrigere, så man har nok haft brug for noget stærkt øl for at klare alle strabadserne.

Der er altså en grund til at aftenens øl hedder ”Korbinian”. Den Hellige Korbinian blev født i Frankrig mellem 670 og 680  og døde i Freising 8. september mellem 724 og 730 ( hvordan man kan være sikker på datoen, men ikke på årstallet er mig en gåde ).

På etiketten ser vi Sankt Korbinian og vi ser også en Korbinianbjørn. Legenden fortæller at en vild bjørn dræbte Korbinians lastdyr på en af hans pilgrimsrejser og som straf læssede Korbinian alt sit grej over på bjørnen og tog den med til Rom. Bjørnen indgår også i byen Freisings våbenskjold

 
”Korbinian ” er en mahognyfarvet øl med offwhite skum, der sætter sig pænt på glassets sider. Man kan ane nogle livlige bobler i mørket. Det er en dobbelbock på 7,4%. Sød karamelagtig aroma, hvor også mørk frugt som sveske og dadel blander sig. Den er frisk men med god fylde. Den sødlige smag ender lidt hvidtølsagtig. Lang sød eftersmag.
Karakter 4
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar