Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 12. oktober 2011

Tid til en øl - Stilwater Autumnal


12. Oktober 2011

I går tog jeg på ”Aalborg Beerwalk” med en af mine gode venner. Vi havde ikke på forhånd set, at der var landskamp, og var lidt bekymrede for, om vi overhovedet kunne komme ind på pubberne. Vi lagde ud i London Pub ved 19-tiden og her var der god plads, men mens vi sad og nød vores øl begyndte der at dukke fodboldfans op. TV’et var dog stadig slukket. Månedens øl på pubben er ”Willemoes Belgisk Ale” og den valgte kammeraten, mens jeg tog en ”Hobgoblin” fra Wychwood. Det er lang tid siden, jeg har smagt den, og jeg har vist aldrig fået skrevet om den, men det kommer nok engang. Vi fik en sludder med nogle af de andre, men var nødt til at gå videre inden kampen kom i gang. Men stemningen var allerede fin inden TV’et blev tændt.

Vi drog til Søgaards Bryghus, hvor der også var god plads. Jeg havde ikke fået aftensmad, og vi valgte begge husets burger – en vældig god og krydret udgave. Dertil nød vi en ”Klosterbryg”. Mens vi spiste, begyndte ølstuen ”Kedlen” at blive fyldt op af fodboldfans, men kampen var endnu ikke i gang. Vi overlod vores plads til andre.

På The Wharf var kampen begyndt, men der var ikke scoret. Vi fandt en plads ved bardisken, hvor vi ikke var i vejen og hvor vi kunne følge med i kampen. The Wharf er lidt uoverskuelig, så det er svært at se, hvad de har op hanerne uden at skygge for fodboldkampen. Vi valgte en ”Oysterstout” fra irske Porterhouse


Det er en ualmindelig let øl på 4,7%. Det føles næsten vandet, men har en vældig god smag. Der er faktisk tilsat friske østers, som det oprindeligt var tradition, og der er humlet med Galena, Nuggets og East Kent Golding. Der advares – ” not suitable for vegetarians” . Det er da forbrugervenligt.

Min kammerat fik en opringning, der betød at han måtte stå uden i regnen i lang tid, og min øl slap desværre op. Så jeg måtte købe en ½pint af en anden øl fra Porterhouse – Wrasslers”. Det er en god solid engelsk stout på 5,0%. Samme humleprofil, men med meget mere fylde. Den har en utroligt blødt skum og en dejlig rund og behagelig smag. Oprindelig brygget af Deasy’s, West Cork i begyndelsen af 1990erne – ”en stout som vores bedstefar plejede at drikke”

Mens vi stod og drak øl scorede Danmmark til 1-0. HURRA!!!. Det må indrømmes at stemningen er i top på sådan et tidspunkt.

Vi gik i halvlegen og opdagede at Old Games Pub var lukket ( ? ), så vi fortsatte til Irish House, hvor fodboldstemningen  også var i top. Man falder let i snak sådan et sted og vi hyggede os, mens vi fik en ”St. Andrews” fra Belhaven i Skotland. Så scorede Danmark minsandten igen – HURRA!!! Vi blev hurtigt enige, at det vist er her man skal opleve landskampe. Der er mere fest end der er alene hjemme i sofaen ( selvom vi da også jubler ). Vi besluttede at se kampen færdig med en ”Kronenburg 1664” i hånden. Portugal scorede på et ( må vi modvilligt indrømme) fremragende skud af Ronaldo. Det var lidt for tidligt i kampen ( der var 2 min tilbage at overtiden), men heldigvis holdt danskerne stand og vi skal til EM.

Vi sluttede af på John Bull, hvor den nye barmanager Nikolaj Madsen har indført nye spændende øl. Her var ”Pepe Nero” fra Goose Island på fad, men jeg havde lyst til noget god humle og spurgte efter en IPA. Nikolaj pegede på et andet skilt ”John Bull Imperial IPA” ( man kan jo bare se sig for ). Jeg tog ikke nogle notater, for jeg tænkte, jeg kunne finde noget om den på nettet, men det kan jeg ikke. Utrolig meget grape i næsen og en markant bitterhed i smagen.
 

Her til aften var der god tid til en øl, og jeg valgte en efterårsøl fra Stillwater Artisanal i Baltimore, Maryland. ( Der er faktisk også et Stillwater bryggeri i Minnesota – de har ikke noget med hinanden at gøre ). Jeg kunne kun finde få oplysninger om bryggeriet, men det blev kåret som det næstbedste bryggeri i 2011 på Ratebeer.

En øl der er inspireret af Tyskland, mens det samtidig hælder til ”Belgisk Farmhouse tradition”. Brygget på tysk bygmalt, hvede og ristet byg, og humlet med Perle, Spalt og Hallertau Mittelfrüh. Gæren er en rustik belgisk farmhousegær. Alkoholprocent 7.2%

”Autumnal” er en utrolig flot rød øl, med bobler der sætter sig på glasset og skinnner som små krystaller. Skummet er groft, men forsvinder under højlydt brusen ( som sodavand ) indtil det er helt væk. Der er en dejlig vinagtig aroma hvor noter at bær blander sig. Den virker sprudlende i munden og en anelse syrlig. Kompleks men afbalanceret smag i den friske ende af skalaen, Sødme, bær og en ( i denne sammenhæng) speciel note af lakrids, Måske fra anis eller lign. Eftersmagen er en smule syrlig. Et virkeligt godt bekendtskab, der virker lovende. En øl der egner sig fortræffeligt til sensommerdage på terrassen.

Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar