Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 26. oktober 2011

Tid til en øl - Baird Suruga Bay Imperial IPA


26. Oktober 2011

Suruga Bay er den dybeste bugt i Japan, hvor der er temmelig dybt helt ind til byen Numazu. Der er en flot udsigt mod Fujiyama. Byen ligger lidt syd for Tokyo og her grundlagde ægteparret Bryan and Sayuri Baird i 2000 et bryggeri – Baird Brewing Company. Med tiden har de også udvidet med flere pubs, som de kalder ”Taprooms” og deres motto lyder : ”Balance + complexity = character”. Det er deres daglige mission at brygge, så de ikke skuffer sig selv.

Bryan kommer oprindelig fra Ohio, USA og det kan mærkes – i hvert fald på denne Imperial IPA, der godt nok er mere westcoast-agig end Ohio, men det er jo der man har sat standarten.

Etiketten viser humleknopper, der eksploderer i alle regnbuens farver som fyrværkeri. På kapslen ser vi byg og humle.

 
Men når vi undersøger etiketten for yderligere oplysninger, kommer – i hvert fald jeg – til kort.

Japanske skrifttegn fylder det hele og det bliver man ikke meget klogere af. Jo – jeg kan se at alkoholprocenten er 7,5% og når jeg ser godt efter får jeg øje på få latinske bogstaver – ”IPA 90 BU” Altså en temmelig høj bitterhed.
Man skal lede lidt på nettet efter yderligere oplysninger. Der er brugt adskillige typer amerikansk humle, men det er ikke oplyst hvilke. Der er tørhumlet – ikke bare en, men to gange, for at give en kraftig aromatisk smag. Og så har man benyttet kräusening.
”Kräusening” er en tysk metode til at tilføre mere kulsyre til øllet. Det bruges oftest i lager øl, men dog også i tyske weissbier. Man tilsætter en smule ny friskgæret urt lige inden kapslen sættes på. Det er ikke det samme som flaske gæring, da der altså ikke kommer ny gær i  øllet.
”Suruga Bay Imperial IPA”  - ”has a complexity and character as rich as the Suruga Bay is deep”.
Det er en meget uklar, orangefarvet øl med en del urenheder fra bundfaldet. Man kan lige ane en masse små, livlige bobler. Så snart kapslen er af, bliver man mødt af en kraftig aroma, hvor man især lægger mærke til  US-humle. Dette indtryk forstærkes, når øllet hældes op. Det er især lemon og sød grape, der dominerer, men man aner også lidt maltet sødme i baggrunden. Skummet forsvinder temmelig hurtigt. Det har en let/middel fylde, der gør den let at drikke, men det høje humleniveau, giver den alligevel en smule skarp kant. Meget kraftig smag, der rammer en med det samme, Masser af citrus – især lemon og sød grape, men også lidt pine og måske mynte. Der er et strejf af sødme inden den kraftige bitterhed tager over. Det er en IIPA efter mit hoved, hvor aromahumlen får lov at hænge med ind i eftersmagen, så man ikke sidder tilbage med ren bitterhed.,
Karakter 4+
Et spændende, nyt bekendtskab. Købt i Ølkonsortiet.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar