Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 3. oktober 2011

Tid til en øl - Lervik Betty Brown




3. Oktober 2011

Norsk øl er jo behæftet med mange restriktioner. Man må ikke reklamere, og man kan ikke sælge øl i almindelige butikker, hvis det oversiger 4,7%. Det er jo meget begrænsende, men samtidig må de norske bryggere være mere innovative for at lave spændende øl. Og mange tager udfordringen op ( der er også mange, der holder sig til hverdagspilsnere, som vi også kender det her hjemme fra ).

Lervik Aktiebryggeri er fra 2003, og ligger i Stavanger, hvor jeg var på besøg i sommer. De laver nogle traditionelle øl, men på det seneste er de begyndt at brygge mere speciel øl. Den norske ølinteresse er stor, og netop i Stavanger ligger et af landets største værtshuse – Kardinal – med over 500 specialøl på kortet.

I 2010 ansatte Lervik Aktiebryggeri amerikaneren Mike Murphy, som vi kender her hjemmefra som brygmester på Gourmetbryggeriet fra 2005. Inden da var ham brygger i Italien. Han har startet en ny serie bryg fra Lervik. Ideen var dog startet i 2009 med ”White Dog”, så kom Murphys første øl i 2010 – ”Lucky Jack” og i 2011 udsendte de så aftenens øl – ”Betty Brown”: Derudover har man påbegyndt serien ”Brewer’s Reserve”, hvor Mike Murphys får lov at udvikle sine helt egne specialiteter. Den har jeg desværre ikke fået fat i, da de er langt over 4,7% i alkohol.

Det er ikke lykkedes mig at finde ud af hvem Betty Brown er. Etiketten er holdt i et gammeldags retro look, hvor en kvinde med hætte stirrer ud mod med et fjernt blik. Men hvem hun er, er en gåde ( for mig ).

Flasken er brun, for det er naturligvis en brown ale. Øllet er brygget på vand fra Rogaland, gær, Pacific Gem–humle fra New Zealand og pilsnermalt ( ? ), ( Enten er der tilsat andre malttyper eller også er det farvestof, for farven passer ikke med pilsnermalt ). Pacific Gem humlen har jeg ikke smagt før, men den skulle have en smag af bær ( solbær ). Øllet beskrives som ”med innslag av sjokolade, nøtter og karamell”. ”Perfekt for innekos når sommerregnet pøser ned”

Det er en klar, men meget mørk øl med offwhite skum. Der er en frisk, lidt frugtig aroma, hvor humlen dominerer. Jeg kan ikke fornemme karamel og nødder, men måske en svagt strejf af mælkechokolade. Den har en let karakter. I smagen fornemmer man væsentlig mere af de mørke noter af karamel og chokolade.. Der er en god, humlet bitterhed i eftersmagen – mere fyr og eukalyptus end lemon og grape. Et rigtigt godt bud på en brown ale af den lette, friske slags – en ”Norwegian Brown Ale” som den kaldes.

Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar