Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 15. november 2011

Tid til en øl - Gran Canaria / Negra


15. November 2011

En af dagene tog vi på tur til Las Palmas, der er hovedstaden på Grand Canaria. Det er den niende største by i Spanien. Vi ville gerne se den gamle bydel og det kom vi også til. Der var en lille rundvisning til Columbus museet og byens pladser, men katedralen måtte vi selv besøge efterfølgende. Den er ret enkelt udsmykket, men virker alligevel storslået. Derefter kunne vi se på butiksstrøget, men vi faldt ind hos Desigual, der er et spansk tøjmærke, der er svært at skaffe herhjemme. Det er meget spraglet. Vi fandt nogle gode ting, men ville gerne have haft mere tid.

 
Derefter kørte vi ud til Musikhuset i Las Palmas. Egentlig var det varehuset ved siden af, vi skulle besøge, men der var ikke rigtig noget der tiltrak os. – Jo, der var et supermarked, hvor jeg kunne finde mere sjældne spanske øl, så jeg fik nogle øl med hjem, som jeg aldrig havde hørt om.
 

Man er begyndt at pynte op til jul. Det er lidt specielt, især fordi stranden ved siden af er en rigtig surfer-strand, hvor mange unge kæmper for af holde balancen på brættet. Det er vi ikke vant til her i juletiden.

 
Jeg var nødt til at give min rygsæk sikkerhedsbælte på i bussen, så den ikke væltede på gulvet. Der var jo mange øl i den.
 
Her er udvalget af spanske øl – Carmen, Rosita og Margarida og et par dåser med sort spansk øl – negra.
”Negra” er øl, der lægger sig op af ”Dunkel” eller ”Schwarzbier”. Jeg har tidligere smagt 2 , nemlig ”Steinburg Negra” (25. okt. 09 ) og ”Mahou Negra” ( 3. nov. 10 ). ”Mahou Negra” er nok den bedste spanske øl, jeg har smagt til dato.

”Alhambra Negra” har en flot etiket, hvor løverne fra den berømte løvebrønd i Alhambra bærer et skilt med årstallet 1925. Det år bryggeriet blev grundlagt. Resten at dåsen er udsmykket med en forstørrelse af samme etiket - selv låget har fået etiket.

Det er en mørkebrun øl på 5,4% med beige/gråligt skum bestående af grove bobler. I aromaen fornemmer man ristet malt, karamelsødme og lidt citrus ( ascorbinsyreagtigt ). Den føles let i munden, men det er jo også en kendetegn ved mange af de tyske udgaver. Den er også let i smagen med mørk malt, lidt karamel og måske – måske en anelse anis. Lav bitterhed.
Karakter 3

På den anden sorte øl fortæller etiketten også. hvad det handler om. Den er sort og man ser en buk, der står på bagbenene med en rød stjerne mellem forbenene. Det er en sort øl – en bock øl og den stammer fra samme bryggeri, der brygger Estrella ( stjernen ). Bryggeriet Damm ligger i Barcelona og stammer fra 1876, hvor Auguste Kuentzmann Damm bragte erfaringer fra Alsace med til Spanien. ( jeg ved ikke helt hvad årstallet 1888 hentyder til – måske det år denne bock øl stammer fra ). Damm var det første bryggeri i Spanien til at brygge undergæret øl. Damm er nu et af de største bryggerier og er sponsor for mange kultur- og idrætsbegivenheder.

”Bock Damm” er på 5,4%. Den er mørkebrun med pæn beige skumtop, der knitrer når den opløses. Duften er af malt, rosin og – måske er jeg påvirket af for mange ved poolkanten – sangria. Let og behagelig i munden, en anelse prikkende. Smag af karamel, og lidt mørk frugt, samt lidt syrlig citrus.

Karakter 3

Ingen kommentarer:

Send en kommentar