14. Oktober 2012
I går gik turen til ”Det Bette Ølhus”
i Aalbæk. På sådan en regnvåd dag var det dejligt at sidde med gode øl i gode
venners lag. Vi havde desværre et afbud, men så har vi da en grund ( som om det
skulle behøves ) til at komme igen. Så vi var 5 mand, der mødtes på
Frederikshavs banegård for at tage Skagengrisen, det sidste stykke.
Jeg havde sikret mig at cafe var
åben, men det viste sig at der skulle komme 27 mand fra Frederikshavn til
ølsmagning, så der var ikke plads i cafeen. Men Hans, der bestyrede cafeen den
dag, satte beredvilligt et cafebord ind i selve ølbutikken, så vi kunne sidde
med udsigt til det fantastiske udvalg.
Alle smagekasserne var også optaget,
så vi kunne ikke få smagt alle 8 belgiske fadøl. Jeg kendte også de 7 i
forvejen, men derfor er det nu meget hyggeligt alligevel. Så vi måtte bestille
rigtige øl, og startede med en fra fad – ”Vera Tripel”, der er brygget specielt
til Vera af Brouwerij Schelde. Jeg skrev om det i august 2011. Det er en dejlig
øl med masser af frugtnoter.
Derefter tog de andre endnu en fra
hanerne – Chouffe Double IPA Tripel. Den kendte jeg godt og bestilte i stedet en
anden øl med humle i. Eller det troede jeg i hvert fald.
Urthel er et nyt belgisk bryggeri fra
2000. Brygmesteren er en kvinde ved navn Hildegard van Osfaden og hun driver
bryggeriet sammen med sin mand, Bas. Det er ham der står for de sjove
troldeagtige figurer på etiketterne. Han arbejdede på en eventyrhistorie om
disse Erthels inden Hildegard begyndte at brygge, og de kunne jo fint bruges
som brand. Urthel blev navnet på bryggeriet.
Det er et fint formet glas, der hører
til. Udover navnet og gnomen, står der også navnet på øllet – ”Hop-it”. Det var
grunden til at jeg forventede humlet øl.
Det var vist også hensigten, for
denne øl blev kreeret efter at Hildegard havde været på Anchorage Barleywine
Festilval i 2005. Her smagte hun Barleywine, IPA og Double IPA, og det
inspirerede hende til at skabe den første belgiske IPA.
Der er brugt 3 forskellige europæsiske
humletyper, men det oplyses ikke hvilke. Der er kun brugt pilsnermalt. Det er
en ufitreret øl på 9,0%
Jeg tror ikke at humleelskere vil
falde i svime over bitterheden i denne øl.
Den er gylden, uklar og med kraftigt blødt skum. Det er efter min bedste
opfattelse ikke humlenoter, der trænger sig på, men sødme, krydderi og
appelsin. Det har en god fylde, og virker blød i munden. Smagen er igen præget
af appelsin og krydderier. Lidt vinøs sødme mærkes også, men jeg leder stadig
efter humlebitterhed. Jeg havde nok forventet en anden beskrivelse eller
forklaring på navnet, for jeg forstår ikke at man kan kalde dette noget med
humle i. Men det er det måske i belgiske øl. Jeg har dog siden smagt andre
belgiske øl med humle, hvor det er mere tydeligt. At jeg så egentlig ikke
bryder mig så meget om denne ”belgisk IPA”-type er en anden sag. Men ”Urthel
Hop-it” falder mere i min smag – netop fordi der ikke er så megen bitterhed.
Karakter 4
Jeg vender nok tilbage til nogle af
de andre øl vi smagte, men ellers er efterårsferiens tema – ”øl fra Forestinne”
Ingen kommentarer:
Send en kommentar