28. Oktober 2012
Efter en lille pause, hvor jeg ikke
har fået skrevet om nye øl, har jeg fået åbnet et par øl, jeg ikke tidligere
har smagt. Jeg har dog i den mellemliggende tid smagt flere gode, gamle
kendinge, men dem har jeg skrevet om.
Jeg har stort set smagt de forskellige
øl fra Indslev på Fyn, men deres ”Hvid” har jeg ikke kunnet få fat på. jeg kan
ikke engang huske, hvor jeg købte den, men da vi til aften i går fik gæster,
kunne vi passende åbne den inden maden, og den passede også til vores forret.
”Hvid” er er witbier på 4,4%. Om den
er belgisk står hen i det uvisse, men forlægget er naturligvis. I de belgiske
witbier er der oftest tilsat koriander og appelsinskal fra de bitre
curacaoappelsiner. Også i denne øl er der tilsat en krydderiblanding, men der
er ikke en dominerende koriandersmag, så måske har man forsøgt at lave en dansk
udgave.
Det er en ufiltreret, gylden øl. Ikke
så hvid som navnet lægger op til. Jeg har set blegere udgaver af witbier. I duften
fornemmer lidt citrus, der kan stamme fra bitter appelsinskal. Det er en frisk
og tør øl. De beskriver den selv som ”snerpende frisk og citrusagtig” og det
passer helt godt. Der lægges dog ud med en frugtig sødme, men denne smag
slutter meget brat og efterlader en tør bitter note.
Karakter 3+
Derefter åbnede vi ”Diebel’s Altbier”
fra området omkring Düsseldorf til hovedretten. En mørk overgæret øl med god
smag.
Forleden var jeg i Salling i Aalborg,
hvor man har moderniseret og ølafdelingen er blevet opgraderet. Der har altid
været et fint udvalg, men nu er både Hornbeer og Midtfyns Bryghus blevet godt
repræsenteret. Derudover er der kommet nye tyske og engelske øl på hylden. En
af disse er ”1698” fra Shepherd Neame i Kent. Det er Englands ældste bryggeri
og blev grudnlagt i byen Faversham i 1698 af Captain Richard Marsh. Han overlod
senere bryggeriet til sin datter, der solgte det i 1741 til Samuel Shepherd.
Shepherd-familien drev så bryggeriet til 1864 hvor Percy Beale Neame blev
medejer.
Denne øl blev brygget til 300 års jubilæet.
Det er en ”Kentish Strong Ale”. Betegnelsen ”Kentish” er beskyttet ( ligesom
Champagne ) så man ikke kan benytte den udenfor Kent. Den er på 6,5% og den er ”thrice
hopped”, hvilket vil sige den er humle i tre omgange
Der er en smuk kobberfarvet øl med
groft hvidt skum og temmelig dovne bobler. I aromaen fornemmer man lidt søde
frugter – fersken og melon, og citrus fra humlen ligger lige i baggrunden. Man
overraskes af smagen, der er væsentlig mere sukkersød end forventet. Derudover
er der karamel og frugt. Er man tålmodig dukker en markant og ren bitterhed
frem i eftersmagen.
Karakter 3+
Efter maden tog vi et spil Trival. Vi
har lige købt en ny udgave, men efter den oprindelige ide. Det er spørgsmålene,
der er opdaterede, og det er fint, især for den yngre genration. For at klare
hjernen og være skarpe åbnede vi en ” Imperial Russian Stout” fra Stone Brewery
i Californien. Det var ikke så ringe.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar