Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 4. december 2015

Tid til en øl - Thisted Bryghus Nikolaus


4. december 2015

Atter en fornøjelig danseaften. Vi danser to gange om ugen – samt hver anden fredag, så det blivertil lidt. Om fredagen er det folk fra forskellige hold der mødes, og ofte er der lidt hygge bagefter med snacks og øl. Vi har sjældent spist aftensmad på det tidspunkt og det har vores dygtige instruktør heller ikke, så vi har mad med og han tager sig af drikkevarer
.
Den første gang havde han en øl med, jeg ikke havde smagt, og det har han håbet at gentage lige siden. Men det er ret vanskeligt, hvis man ikke kommer i specialforretninger. Men i dag lykkedes det.
Vi havde sushi med og han havde en ”Schiøts Bohemian Pilsner” ( der passede fint dertil ), samt en  ”Nikolaus” med. Det er den nye belgiske juleøl fra Thisted Bryghus. Brygget på trappistgær og lagret i mindst fem måneder på amerikansk egetræ. Der er brugt ædle humler ( ? ), ristede malte, kandis og egespåner i processen.

Etiketten er enkel og holdt i gammel balkanstil. Gulnet papir, gammel skrifttype og let ortodoks ornamentik i hjørnerne ( med julepynt ). Jo, her henvises til det gamle sagn om Skt. Nikolaus, der i 300-tallet var biskop i Lilleasien. Her hjalp han anonymt tre fattige piger til en medgift, så de kunne blive gift og det er baggrunden for hans popularitet som gavegiver. På hans dødsdag ( 6. december 343 ) deles der i mange lande gaver ud til børn. ( den 6. december brygges af samme grund også den kendte ”Samichlaus” fra Eggenberg ).

Det er en glimrende øl på 8,2%. Mørkebrun med lys skumkrone. Dejlig duft af frugt, lidt julekrydderi  og egetræ. Den sødlige og fyldige smag bliver balanceret af en skarpere note fra egetræet og selv den tilsatte ascorbinsyre spiller for en gang skyld positivt  ind, så det ikke bliver for sødladent.


Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar