Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 10. januar 2009

Tid til en øl - Blanche de Chambley

9. Januar 2009
Nytårsaften fik vi, som nævnt i går, en fiskeanretning, men traditionen i min familie er nytårs-torsk. Så her til aften var mine forældre og min bror og svigerinde inviteret til torskegilde her. Det var kogt torsk med sennepssovs og stærk fiskesennep – rigtig torskerogn ( ikke det der dåse-noget ), æg og rødbeder i tern og selvfølgelig med hvide kartofler. Vi havde også lidt ærter og gulerødder på bordet, men det hører ikke rigtig til.
Til sådan en ret må man prøve med en Witbier, og valget faldt på ”Blanche de Chambly” fra canadiske Unibroue.
I 1990 blev Andre Dion og Serge Racine inspireret til af lave belgisk øl i Canada, og opkøbte et ældre bryggeri, der var i vanskeligheder. Bryggeriet ligger i byen Chambly i provinsen Quebec. Den belgiske stil er jo ofte eftergæret på flasken og det var noget helt nyt i Canada, hvor traditionen var lagerøl efter amerikansk tradition. I starten fik de hjælp af et par belgiske bryggerier, bl.a Liefmann, men så fik de kontakt til Paul Arnott, der var brygmester på det trappistkloster, der brygger Chimay. Og han blev overtalt til at brygge i Canada i stedet.
Den første øl på markedet var ”Blanche de Chambly” – en witbier, der lægger sig tæt på de belgiske forbilleder, men som ikke virker slet så parfumeret som f.eks Hoegaarden. Den minder mig en del om ”Blanche de Namur”, der er en af mine favoritter.
Det er en klar gylden øl med fint hvidt skum. Den er delvis filtreret og der kommer bundfald med til sidst, hvilket giver en uklar lidt mere hvidlig farve. ( Bryggeriet anbefaler at man ruller flasken før åbning, så bundfaldet netop kommer med. ). Der er brugt umaltet hvede fra Quebec og lys bygmalt i denne øl. Dertil sættes krydderier og traditionelt appelsinskal. Det smages også i denne øl, som er behagelig krydret uden at blive kunstig. Bitterheden er lav. ( det oplyses ikke, hvilken humletype, der benyttes). Procenten er 5,0%. Unibroue laver også en hvedetripel ved navn ”Don de Dieu”.
”Blanche de Chambly” er brygget til ære for de frivillige soldater, der under ledelse af Lieutenant Colonel Charles-Michel D’Irumberry de Sallaberry ( det var noget af en smøre ) døde under forsvaret af det sydlige territorium i krigen i 1812.
Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar