Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 12. januar 2009

Tid til en øl - Thomas Hardy's Ale

11. Januar 2009
I dag blev vores computer for alvor sat i stand, da vores svigersøn omformaterede hele harddisken og satte alle programmer ind igen, endda med mange forbedringer. Det virker nærmest som trylleri, når han bevæger sig rundt på internettet. Nu fungerer den vist upåklageligt. Tusind tak for det.

Vi var i dag en smut i Viborg til en dejlig frokost, hvor vi også blev præsenteret for et par øl fra Viborg Bryghus  ”Sortebrødre Tripel” og ”Mageløs” pilsner, der nu er blevet økologisk. Jeg kendte triplen fra tidligere. Jeg kan jo nu engang vældig godt lide tripler og dette er en ualmindelig god udgave. Pilsneren blev serveret bagefter og virkede i den forbindelse en smule sur i det, med en markant bitterhed. Den skal nok prøves en anden gang .
 
“It was of the most beautiful colour that the eye of an artist in beer could desire;
 full in body, yet brisk as a volcano;
Piquant, yet without a twang; luminous as an autumn sunset.”
 
Sådan skriver Thomas Hardy ( 2 juni 1840 – 11 jan. 1928 ) i sin roman “The Trumpet Major” Denne historie foregår under Napoleonskrigene, hvor det er forræderi, hvis man drikker den franske rødvin. De engelske bryggere forsøgte derfor at lave en øl, der i styrke og fylde kunne måle sig med vinen. Det blev til begrebet “Barley Wine”.
I 1968 besluttede Eldridge, Pope & Co. af brygge en øl, der kunne passe til beskrivelsen i Hardy’s bog, og på 40 årsdagen for hans død var den klar. Den var tænkt som en engangsforeteelse, men den blev så populær, at bryggeriet måtte forsætte med at brygge den. I 1996 blev bryggeriet delt, og en særlig afdeling skulle tage sig udelukkende af “Thomas Hardy’s Ale”. I 2000 besluttede man så helt at stoppe produktionen.
 
Det bevirkede mange protester, for bryggen havde nærmest udviklet sig til et kultfænomen – et nationalt klenodie. Og så meldte John O’Hanlon sig på banen. Han var en tidligere rugbyspiller, der havde åbnet en pub nede i Devon. Og han fik Eldridge Popes gamle brygmester til at forsætte, så jeg i dag kan drikke denne øl på 80 års dagen for Hardys død.
“Thomas Hardy’s Ale” er Englands stærkeste øl på 11,7%. Dagens eksemplar er brygget i 2007 og har nr. Q 03753. Den er brygget på masser af pale ale- og krystalmalt og humlet til 75 IBU med Challenger, Goldings og Northdown. Gæringen varer i 2½ uge og derefter lagres den i 3 måneder. Den eftergærer i flasken og modnes i yderligere 9 måneder, før den kommer på markedet. Dette bevirker at det høje bitterhedsniveau er gået en del ned.
 
“Thomas Hardy’s Ale” er en klar rødlig øl med en smule bundfald. Skummet er nærmest ikke eksisterende. Duften er vinøs og kan minde om blomme i Madeira. Øllet føles blødt og tyktflydende med en enorm mundfylde. Man mærker også varme og en prikkende fornemmelse fra alkoholen. Smagen er mere som en hedvin – en sherry eller en madeira. Bitterheden er om sagt aftaget, men fornemmes alligevel tydeligt i eftersmagen. Det er en øl, der i den grad skiller sig ud fra andre øltyper, og som også klart overtrumfer de andre engelske barley wines, fordi den er mere samlet i smagsindtrykket.
 
Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar