Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 13. januar 2009

Tid til en øl - Ferdinand

12. Januar 2009
Jeg har efterhånden beskrevet en del tjekkiske pilsnere på denne blog, men nu er jeg atter stødt på en – nemlig Ferdinand. Bryggeriet kaldes Pivovar Ferdinand eller Pivovar Benesov. Det lader til at navnet Ferdinand stammer fra tiden lige før 1. Verdenskrig, hvor Østrig-Ungarns tronfølger Prins Ferdinand ejede slottet Konopiste, der ligger i Benesov ( 40 km syd for Prag ). Kronprinsen blev siden myrdet i Sarajevo, hvilket udløste 1. Verdenskrig.
Der er blevet brygget øl i Benesov i mange hundrede år før Ferdinand. Det første nedskrevne erklæring med brygrettigheder stammer fra 1595, men der var det jo ikke pilsnerøl man bryggede.
Ferdinand er heller ikke betegnet som en pilsner, da det jo kun er øl fra selve Pilsen, der må benytte den betegnelse – men den er betegnet som Premium Lager.
Det er en klar, lys gylden  øl på 5,0%. Skummet er hvidt kraftigt og hænger flot på glassets sider. Der er en fin duft af korn. Fornemmelsen er frisk og levende, og smagen er fyldig, men mere sød end så mange andre tjekkiske øl. Jeg synes at fornemme nogle noter af honning. Bitterheden er ikke så fremtrædende som i f.eks Urquell, men giver en fin balance til sødmen. Det er en dejlig og lidt anderledes tjekkisk øl.
Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar