Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 16. januar 2009

Tid til en øl - Refsvindinge AZ Ale Nr.16

15. Januar 2009
I dag står Danmarks første ale i nyere tid på bordet – Refsvindinges ”AZ Ale Nr. 16”, Den blev brygget så tidlig som i 1995, kåret til Danmarks bedste øl i ’97 og igen i 2000. Den er derfor blevet en del af ”Den Danske Ølkanon”.
Bryggeriet i Refsvindinge er et gammelt hvidtølbryggeri fra 1885. Det ligger på Østfyn ved Ørbæk. I 1986 bryggede de deres første pilsner og så var de altså først med den overgærede øl i 1995. Siden er der brygget meget godt øl på bryggeriet, både overgæret og undergæret.
”Ale nr. 16” er en Brown Ale med en flot brun farve og et pænt skumlag, der er en smule beige i det. Procenten er på 5,7%. hvilket egentlig kvalificerer den til en strong ale. Duften minder lidt om en nisseøl – den er lidt sødladen. Denne specielle sødme går desværre lidt igen i smagen, og det er ikke en af mine favoritter. Man kan måske betegne det som karamelsmag, men det fanger ikke helt mig. Man har forsøgt at balancere sødmen med en kraftig kulsyre, så øllet virker livligt, men det bliver en smule for meget. En nisseøl med brus. Eftersmagen er faktisk det bedste ved øllen, her bliver sødmen hængende og får modspil fra humlen, så når enden er god er alting godt.
Det er en øl, der har haft stor betydning for mange ølelskere og for udviklingen af det danske ølmarked. Jeg kom jo lidt sent med – først 11 år efter denne øl blev lanceret, og på det tidspunkt var der så mange andre spændende øl på markedet. Jeg vil til enhver tid foretrække en ægte engelsk ale.
Karakter 3

Ingen kommentarer:

Send en kommentar