Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 6. december 2010

Tid til en øl - Bad Elf


6. December 2010

Det engelske bryggeri Ridgeway brygger en masse juleøl. Først og fremmest den spændende serie og den grimme/onde nisse. Der er 5 øl i serien ”Bad Elf” – ”Very Bad Elf” – ”Seriously Bad Elf” – ”Criminally Bad Elf”  og ”Insanely Bad Elf”. Jeg har tidligere smagt den fremragende “Seriously Bad Elf”, men det er flere år siden og selvom jeg har ledt efter den, har den ikke været til at opdrive i Aalborg.

Men forleden så jeg hos Vinspecialisten hele serien – eller næsten. De havde kun – og jeg gentager kun – en af hver øl, så jeg var jo nødt til at købe dem alle. Jeg kunne dog ikke få ”Insanely Bad Elf”, men jeg ved ikke om der har været en anden kunde før mig, der har fået fingre i den.

Til gengæld fik jeg en anden af deres mørke juleøl – ”Santa’s Butt”. De brygger derudover en ”Lump Of Coal” som jeg skrev om sidste år, og ”Warm Welcome” der er blevet forbudt i Connecticut, USA.

Serien med ”The Bad Elf” bliver stærkere jo mere ”bad” den bliver, men der er tale om forskellige stilarter. Det skal nok blive en spændende uge.
 


”Bad Elf” er en IPA på 6,0% - en strong ale. Den er egentlig produceret til det amerikanske marked og det er en blanding af Olde England og The New World. Engelsk malt er blandet med store mængder Cascade-humle ( så vidt jeg forstår, dyrket i England, dog ).

Brygmesteren hedder Peter Scholey og var tidligere brygmester på Breakspear Brewery, der ikke eksisterer mere. Alle etiketterne er tegnet af den amerikanske kunstner Gary Lippincott fra Massachusett og det viser den ”onde” nisse, der sidder med en stort krus øl i hånden og vinker os nærmere. Det er sikkert en reaktion på Twaites’ The Good Elf” og andre lignende mere tuttenuttede øl-etiketter.

Det er en smuk, klar gylden winter’s ale med hvidt skum på toppen. Cascade humlen mærkes tydeligt i aromaen, men den er ikke overdrevent kraftig. God fyldig krop og en frisk og humlet smag, der slutter i en markant bitterhed. Jeg ville nok ikke have gætter på en engelsk ale, men på en amerikansk pale ale. Den engelske udgave af cascade-humlen virker måske en anelse mere afrundet – den er ikke slet så frembrusende.

Karakter 4+

“ELF WARNING: Consumption of too much Winter's Ale may be bad for your elf and may impair your ability to drive a sleigh or operate toy-making machinery.”

“This Elf is so bad, it’s way good.”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar