Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 10. december 2010

Tid til en øl - Samichlaus Helles/ Mönchshof Weihnachtsbier


10. December 2010

I dag havde vi besøg af gode venner til aftensmad. Min kone havde lavet kyllingelasagne og en lækker dessert fra sin nye dessertbog af Mette Blomsterberg.

Vores ven havde været syg nogle dage, og var kommet bagefter med sin julekalender fra Thisted Bryghus, så han havde taget de overskydende øl med( hvilken glimrende ide ). Der var  bla. Thy Porse Bock – Brown Ale og Limfjordsporter. Det var godt til lasagnen. Til desserten åbnede jeg en flaske ”Samichlaus” på 14.0%. Det var den røde etiket – den har jeg ikke smagt før. ”Samichlaus Helles” hedder den og den er egentlig brygget til det amerikanske marked.

”Samichlaus blev oprindeligt brygget  af det schweiziske bryggeri Hürlimann, der bryggede den første gang i 1979 ( på markedet i 1980 ). Øllet bliver brygget på Sankt Nicolas Dag - 6. dec  - og lagret derefter i 10 mdr., inden den kommer på markedet. Produktionen stoppede i 1997, men i 1999 overtog det østrigske bryggeri Eggenberg rettighederne.

Jeg beskrev den oprindelige ”Samichlaus” ( sort etiket ) d. 6 dec. 08.

Denne øl er væsentlig lysere. Den er klar og ligner smeltet guld. Der er nogle fine bobler, men skummet forsvinder meget hurtigt, sikkert pga af alkoholen. Duften er sødlig med en kraftig næse af alkohol. Man aner også sød citrus som appelsin eller abrikos. Frisk i munden, men med fylde og i længden en lidt bedøvende virkning. Smagen er sødlig alkoholiseret i starten, men så kommer der smag af abrikos – som Abrikos i Brandy, dog uden chokolade omkring. ”Der er for meget bitterhed til at minde om det”, siger min kone, men jeg har svært ved at fange bitterheden i den. Den sorte ”Samichlaus” er humlet med Hallertau, Tettnanger og Golding, så det er denne nok også. Måske spiller min hukommelse mig et puds, men jeg synes ikke balancen er så god som i originalen. Sødmen er lidt for dominerende. ”Samichlaus” er verdens stærkeste undergærede øl

Karakter 4+

I går fik jeg også en undergæret øl, men det var en anden procent – 5,6%.

 
Mönchshof’s ”Weihnachtsbier” er en lys og klar guldøl med dovne små bobler. Der er en lidt sødlig duft af lys malt og en anelse svovl. Det minder lidt om afbrændt tændstik, ikke om rådne æg. Det er faktisk ikke ubehageligt, når man lige vænner sig til det. Det giver lidt mere kant og friskhed til en smag, der ellers er lidt neutral. Man aner en lidt sødlig maltet note og der er en balancerende bitterhed i eftersmagen.
Karakter 3

Ingen kommentarer:

Send en kommentar