Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 4. december 2010

Tid til en øl - Ølhytte / Julefrokost


4. December 2010

I dag er stået i øllets tegn. Aalborgafdelingen af Danske Ølentusiaster har i år en Ølhytte på Gammeltorv Julemarked i Aalborg. Det er i en periode på 30 dage og hytten skal være bemandet i åbningstiden. Heldigvis har mange medlemmer stillet sig til rådighed – nogle endda i rigtig mange dage, så det er muligt at benytte denne mulighed for at  vise foreningen og nogle juleøl. Jeg har desværre kun mulighed for at være der en enkelt dag og det var netop i dag.

Markedet åbner kl 10 og der var vi klar – formanden Gert Svanborg og jeg. Der var nu ikke mange besøgende i de første timer, men vi fik i løbet af dagen talt med mange og også solgt nogle øl og smagsprøver. Der var også mange, der købte Aalborg Beerwalk-set, så der kom gang i sagerne. Endelig var der en del, der viste stor interesse for foreningen, så forhåbentlig får vi nogle nye medlemmer.

Der var forskellige juleøl på hylderne, som kunne købes – og det var muligt for en flad 10’er at købe en smagsprøve

Vi købte selv et par smagsprøver, så vi viste, hvad det var vi tilbød. En af de øl, jeg ikke tidligere havde smagt var ”Julebryg” fra Stenbogaard på Midtfyn. Det er et familieejet bryggeri og deres juleøl er på 7,8%. Det var en god øl – frisk og kraftig, men det er svært at give en ordentlig beskrivelse af den, for den var meget kold. Selvom øllet var pakket ned i et par termokasser, var de meget kolde, så det var lige før, der var drivis i glasset. Bryggeriet laver også en ”Julestout”, som jeg desværre ikke nåede at smage.


Udover disse 2 øl var der juleøl fra Indslev, Søgaard, Nørrebro, Kvajj, Vendia og Hornbeer, samt en engelsk, en tysk og en belgisk juleøl.
Da markedet lukkede kl. 16 havde vi haft en del besøgende, så vi havde bestemt ikke kedet os. Mendet var nok lige lovlig koldt til at tiltrække folk, der ikke i forvejen var interesserede i øl.

tog jeg sammen med kone og datter til julefrokost hos vores venner. Her fik vi masser af god mad – ( og varme ) – og dertil var der et fint udvalg af øl.
 
 
”Jule Ale” fra Thisted Bryghus er en af 3 nye juleøl fra bryggeriet. Inden vi kom, havde de andre smagt en ”Julefnug”, som måske er den gamle kending i en ny flaske. Der var desværre ikke mere tilbage. ”Jule Ale” er en pale ale på 7,0%. Den er lys og frisk og pænt humlet med engelsk og new zealandsk humle ( det er formodentlig Nelson Sauvin ). Det er en humletype, som giver en lidt anderledes citrus/grape smag, som jeg personligt vældig godt kan lide. Der er lidt sødme blandet ind i smagen.
Den anden øl var også fra Thisteds nye serie – ”Julefred” på 5,8%. Det skulle være en mildere udgave af ”Juleren”. Den er også økologisk, men jeg synes den virker noget kedelig. Nu har Thisted også 9 forskellige juleøl på markedet, så det er måske også ved at være nok. Det kan jo ikke lykkes med det hele.
Derudover var der den altid gode Carlsberg 47 og den fantastiske belgiske St. Bernadus. Og så var der mulighed for at lave en komparativ analyse af ”Julemumme” fra Kongens Bryghus. Dette bryggeri er lagt lidt på is af Carlsberg, men ”Julemummen” bliver produceret hvert år. Og her var der den nye 2010-udgave og en godt lagret 2008-udgave.
 


På billedet er 2008-udgaven til venstre, og man kan se at den er lysere og klarere end den nye. Nu er glassene forskellige, men det ser ud som om, der er væsentlig flere bobler i den gamle årgang. Dette mærkes til gengæld ikke, for 10’eren virker mere pågående og prikkende. Men det er i smagen forskellen er størst. Den lagrede udgave har meget mere fylde og vinøs karakter. Man fornemmer en tydelig note af blomme og rosin.

Jeg vil dog sige at forskellen ikke er så udpræget som sidste år, hvor vi smagte 3 årgange af Semper Ardens Julebryg. Her var der virkelig tale om udvikling i smagen. Det var en hyggelig aften – ja, i det hele taget en hyggelig dag

 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar