Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 1. december 2010

Tid til en øl - Jopen Winterbier


1. december 2010

1. December – så er det tid for julekalendere i alle afskygninger. Vi har et par chokoladejulekalendere herhjemme. Min datter har en med små skuffer og døre i og jeg gav min kone en fra Summerbird i adventspakke. Det viser sig, at der er 2 stykker chokolade i , så der er jeg vel nok heldig.

Vi har set julekalendere i fjernsynet, men det er nok svært at følge med i dem alle. Vi så Absalon og Pyrus og så har vi optaget  den med pilgrimsrejse på Caminoen og 24 timer. De Nattergales ”The Julekalender” har vi på DVD og den ser vi hvert år med stor fornøjelse.

Der er også mange øljulekalendere i handlen og de fleste er bedre end Steward Stardust’s i ”Jul på Vesterbro”. Jeg smagte for mange år siden den fra Thisted. Der var 12 forskellige, men det var ikke 3 af hver. Der var f.eks kun en Limfjordsporter. Til gengæld var der 3 nissehvidtøl og 3 let øl. Men Thisted har jo i den grad sendt juleøl på markedet siden, så det er sikkert et helt andet sortiment nu.

Jeg så en belgisk ølkalender hos Vinspecialisten, men det var ikke kun juleøl, og Ølkonsortiet har også som sædvanligt en spændende kalender.

Jeg laver altid min egen kalender. Så bliver jeg måske ikke så overrasket, men jeg kan lettere finde nye øl at smage.

Og den første øl er faktisk fra Ølkonsortiet. Jeg fik den med fra juleølsfestivalen i november.

Det er en hollandsk øl fra Haarlem. I 1400 tallet var ølbrygning et af de vigtigste erhverv i byen. Det bærer mange af byens gadenavne præg af - Brouwersvaart og Brouwerskade f.eks. I mange år har byen dog været uden bryggeri, men i 1995 tog nogle ølentusiaster brygningen op og genskabte en gammel opskrift på Hoppenbier fra 1407. De kalder deres bryggeri Jopen efter en gammel brygkedel på 112 liter. De har en del forskellige øl på markedet, bl.a andet denne ”Winterbier” på 10,0%

Og det er jo stadig koldt, så det er noget at varme sig på. Der findes ikke nogen oplysninger om denne øl på deres hjemmeside, men der er nævnt 2 opskrifter, hvori den bruges. De er på hollandsk, så måske er det mig der ikke kan finde rundt på siden.

Det er en klar, rød øl, hvor skummet meget hurtigt forsvinder. Den er overgæret og tilsat kandissukker, og krydderier. Man bliver mødt af en meget vinøs duft af blomme i madeira. Den er relativ let, men varmende i munden og efterlader en let lammende virkning på tungen. Smagen er præget af alkoholen og der er noter af blomme og rosin, samt krydderier ( ? ). Der er ikke så megen sødme, som man kender det fra de kraftige belgiske øl af samme type.

Karakter 4+


Ingen kommentarer:

Send en kommentar