1. december 2010
1. December – så er det tid for julekalendere i alle
afskygninger. Vi har et par chokoladejulekalendere herhjemme. Min datter har en
med små skuffer og døre i og jeg gav min kone en fra Summerbird i adventspakke.
Det viser sig, at der er 2 stykker chokolade i , så der er jeg vel nok heldig.
Vi har set julekalendere i fjernsynet, men det er nok svært
at følge med i dem alle. Vi så Absalon og Pyrus og så har vi optaget den med pilgrimsrejse på Caminoen og 24
timer. De Nattergales ”The Julekalender” har vi på DVD og den ser vi hvert år
med stor fornøjelse.
Der er også mange øljulekalendere i handlen og de fleste er
bedre end Steward Stardust’s i ”Jul på Vesterbro”. Jeg smagte for mange år siden
den fra Thisted. Der var 12 forskellige, men det var ikke 3 af hver. Der var
f.eks kun en Limfjordsporter. Til gengæld var der 3 nissehvidtøl og 3 let øl.
Men Thisted har jo i den grad sendt juleøl på markedet siden, så det er sikkert
et helt andet sortiment nu.
Jeg så en belgisk ølkalender hos Vinspecialisten, men det
var ikke kun juleøl, og Ølkonsortiet har også som sædvanligt en spændende
kalender.
Jeg laver altid min egen kalender. Så bliver jeg måske ikke
så overrasket, men jeg kan lettere finde nye øl at smage.
Og den første øl er faktisk fra Ølkonsortiet. Jeg fik den
med fra juleølsfestivalen i november.
Det er en hollandsk øl fra Haarlem. I 1400 tallet var
ølbrygning et af de vigtigste erhverv i byen. Det bærer mange af byens
gadenavne præg af - Brouwersvaart og Brouwerskade f.eks. I mange år har byen
dog været uden bryggeri, men i 1995 tog nogle ølentusiaster brygningen op og
genskabte en gammel opskrift på Hoppenbier fra 1407. De kalder deres bryggeri
Jopen efter en gammel brygkedel på 112 liter. De har en del forskellige øl på
markedet, bl.a andet denne ”Winterbier” på 10,0%
Og det er jo stadig koldt, så det er noget at varme sig på.
Der findes ikke nogen oplysninger om denne øl på deres hjemmeside, men der er
nævnt 2 opskrifter, hvori den bruges. De er på hollandsk, så måske er det mig
der ikke kan finde rundt på siden.
Det er en klar, rød øl, hvor skummet meget hurtigt
forsvinder. Den er overgæret og tilsat kandissukker, og krydderier. Man bliver
mødt af en meget vinøs duft af blomme i madeira. Den er relativ let, men
varmende i munden og efterlader en let lammende virkning på tungen. Smagen er
præget af alkoholen og der er noter af blomme og rosin, samt krydderier ( ? ).
Der er ikke så megen sødme, som man kender det fra de kraftige belgiske øl af
samme type.
Karakter 4+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar