Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 24. december 2010

Tid til en øl - Semper Ardens Abbey Ale / Kerst Pater


24. December 2010

Så blev det endelig jul og forberedelserne er i fuld gang. I går stegte vi de 2 ænder på grillen, så skal de lige varmes i dag. Der er jo ikke meget tid til at forberede maden selve juleaften i vores familie, da alle er til flere julegudstjenester i forskellige kirker. Vi har selv 2 i løbet af eftermiddagen.

Vores ældste datter holder for første gang ikke jul sammen med os. Hun er sammen med kæresten hos hans familie. Sidste år var de hos os, så det er jo meget rimeligt. Men hun får nok ikke sunget så mange af de gode, lidt mere specielle julesange i år.

Men i går kom de til lillejulaftensmad og hjalp med at pynte juletræet. Et par af gæsterne var ankommet ( fra Midtjylland ), så vi skulle have suppe og risengrød ( efter bestilling af svigersønnen, der er vant til det ). Han drikker dog ikke hvidtøl til.

Brugsen har Semper Ardens øl på tilbud, og jeg havde købt 2 ”Abbey Ale”  og 2 ”Kellerpilz”.

Det var jo Carlsberg, der var de første til at springe på specialøl-vognen med deres Semper Ardens- serie. Allerede i 2000 kom ”Abbey Ale” og den vandt titlen som Årets Øl. Brygmesteren - Anders Kokholm - så det som en udfordring. Flere ølentusiaster havde forhørt sig, om det var muligt for Carlsberg at lave en øl i belgisk klosterstil, og nu var anledningen der.

Det er en mørk, lidt sløret øl med rødligt skær. Der er ikke så kraftig skum, men det sætter sig fint på glassets kant. Der er en lidt krydret aroma, som også fornemmes i smagen. Jeg synes ikke det er en kraftig klosterøl, måske fordi der er kommet så meget til landet siden, men dengang var det ganske givet en sensation, en ny øltype på det danske marked. Nu var der nok også meget snak hen over bordet, så den nøjere fordybelse var ikke mulig, men det er også en øl jeg har smagt flere gange. God uden at være prangende.

Karakter 4

 
Efter aftenkaffe kørte jeg de unge mennesker hjem, og da jeg kom tilbage sad resten af familien med portvin og så ”French Kiss” – en romatisk komedie, som jeg altid godt har kunnet lide. Så jeg satte mig med en god, stærk, mørk, ægte belgisk juleøl og så slutningen.
”Kerst Pater” stammer fra Brouwerij van den Bossche. Det er ikke et bryggeri, jeg kender meget til. De har tidligere brygget en Buffalo-serie, men har på det seneste koncentreret sig om Pater Lievens-serien, med øl i klostertraditionen. ”Kerst Pater” er naturligvis seriens juleøl.
Bryggeriet har eksisteret siden 1897, hvor Arthur van den Bossche købte en gård i Sint-lievens-esse i Ardennerne. Pater Lievens-serien er opkaldt efter den loklae helgen Sankt Livinus.
Etiketten viser en bryggende munk – lidt stiliseret, som en glasmosaik. Denne gang har han nissehue på.
Det er en mørk næsten sort øl på 9,0%. Der er et svagt, beige skum. Der er en meget behagelig krydret aroma med lidt sveske, lidt chokolade og måske en antydning af lakrids. God og varmende i munden. Smagen er sød med kandis, mørk frugt og lidt chokolade. En yderst dejlig lillejuleaftensøl, der kunne få en til at slappe af. Eftersmagen er krydret sød uden noget særlig bitterhed.
Karakter 5
I aften skal vi naturligvis have øl til andestegen, selvom der også kommer rødvin på bordet. Det bliver gode, gamle kendinge – ”Sort Jul” fra Ølfabrikken og ”St. Bernadus Christmas” – og en ”Stille Nacht”, når roen til sidst falder over selskabet.
Glædelig jul til alle !
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar