Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 4. april 2012

Tid til en øl - Caracole Nostradamus

4. April 2012

Forleden da vi bryggede øl, fordrev vi tiden, mens urten kogte med at drikke øl. En af de øl, jeg havde taget med var den lidt sjældne ”Nostradamus” fra Brasserie Caracole. Jeg kendte ikke til bryggeriet i forvejen, men havde i sommer købt en flaske i ”Det Bette Ølhus” i Ålbæk.

Brasserie Caracole ligger i Vallonien ( den fransktalende del af Belgien ). Det blev grundlagt i 1990 i byen Dinant af Jean-Pierre Debras og hans kammerat Francois Tonglet, men allere i 92 flyttede de til en lille by i nærheden, Falmignoul. Her havde der været bryggeri siden 1776 og de 2 bryggere satte det gamle bryggeri i stand. Ikke så meget ved at modernisere som ved at restaurere, Øllet fra Caracole er altså overvejende lavet på gammelt udstyr. Brygkedlerne opvarmes af ovne, hvor man stadig fyrer med træ.

De laver fire forskellige øl. Den gennemgående figur på etiketterne er en snegl, der symboliserer den langsomme, ustressede borger, der stadig forstår at nyde livet trods tiden stress og jag.

På etiketten ser vi sneglen stå på en bog, der flyver gennem universet. Løse blade svæver af sted og sneglen selv skuer ud i fremtiden med sin kikkert.

Nostradamus var en kendt spåmand, der har lavet mange forudsigelser om fremtiden i sine mange ”Profetier”. De består af 942 firelinjede ”Quatrains” Mange er gået i opfyldelse, men kritikere mener at de er så uklare, at man kan bruge dem som man vil. Han levede i 1500tallet og var læge og matematiker. Hvordan han har tilknytning til Vallonien er ikke helt klart for mig.

Øllen ”Nostradamus” er en stærk bruin på 9.5%. Brygget med flere forskellige malte og humlet med Saaz.

Vandt guld i 2002 ved ”World Beer Championship”.

Det er en rødbrun, mahogniefarvet øl med kraftig skumtop. Aromaen er lidt metallisk, men man fornemmer også karamel, krydderi og frugt. Den føles aggressiv i munden – prikkende, nærmest stikkende. Smagen er domineret af blomme og rosin. Der er både sødme og syrlighed. Det sidste kommer mod slutningen, lidt som man kender det fra andre belgiske farmhouse ales. Det er dog ikke fremtrædende. En lidt anderledes bruin, der ikke virker helt samlet i udtrykket.

Karakter 4




Ingen kommentarer:

Send en kommentar