Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 23. april 2012

Tid til en øl - Lost Abbey Inferno Ale

23. April 2012

Var til fødselsdag i lørdags, hvor vi fik rødvinsfondue, men der blev dog serveret øl til ( og rødvin ). Jeg holdt mig til øllet. Ørbæk ”Fiona Abbey Ale” og Jacobsen ”Forårsbryg”. Senere kom der også 2 tjekkiske øl på bordet, men det blev kun til en smagsprøve – Nymburg ”Pilsner” og ”Dunkel”. De var helt i traditionel tjekkisk stil. Udmærkede uden dog at skille sig ud på nogen måde.

I dag skulle jeg egentlig have nydt en tysk øl, for dette er årsdagen for ”Das Reinheitsgebot” Den 23. April 1516 indførte man i Bayern en lov, der kun tillod øl at indeholde ”bygmalt, vand og humle”. Dels var det for at komme de mange tilsætningsstoffer til livs – dels for at styre, hvad afgrøderne blev brugt til – hvede til brød og byg til øl. Kongen og hoffet kunne dog selv godt lide hvedeøl / weissbier, og derfor kunne det kongelige Hofbräuhaus også brygge øl med hvedemalt. Denne ingrediens er senere blevet taget tilladt. Ligeledes blev gær tilladt, da man fandt ud af , at det var en nødvendighed for at brygge øl.

Den tyske kejser Barbarossa havde allerede i 1156 udfærdiget en lov, der gjorde det strafbart at brygge dårligt øl, og flere andre bystater har lignende love, der er før Reinheitsgebot. Det slås de noget om i Tyskland, men et ting er sikkert. De går meget ind for ordentligt øl.

EU har nu ophævet regelen, pga af tekniske handelshindringer, men de tyske bryggerier holder sig næsten alle til Das Reinheitsgebot, og gudskelov for det. ( undtagen når de brygger deres Radler og andre mærkværdigheder, men det kan vel knap nok betegnes som øl ).

Jeg kunne dog ikke finde nogen tyske øl i lokalområdet, som jeg ikke tidligere har skrevet om, så derfor bliver det om en helt anden øltype, der aldrig har hørt om denne lov. En belgisk ”stærk gylden” brygget af djævlen selv. I hvert fald ifølge bryggeriet Lost Abbey.

Det var den berømte ”Duvel” fra Moortgat, der satte denne øltype på verdenskortet, og amerikanerne laver naturligvis deres egen humlede udgave.

”Inferno Ale” er på 9,0%, men den er som ”Duvel” bedragerisk at se på. Klar og lys med hvidt skum, minder den om en letdrikkelig pilsner. Den er frisk og man opdager knap nok den høje alkoholstyrke. Den er – som djævelen – der skjuler sit sande væsen. Men derudover er det en vældig god øl.

På etiketten ser vi synderne – korruption, grådighed og lyst – der, hængende på kroge bliver lutret i brændende ild, mens djævle ser grinende på, og bagpå får vi en længere beretning om at vi alle er syndere.

“Corruption, Greed and Lust, they’re all represented on the hooks today. Tomorrow they’ll be stringing Gluttony, Desire and Sloth. Go ahead, tell yourself you’re better than all of them. But you can’t. Hell can be funny like that. Down here it’s all just sin. Everyone here is screwed just like you. They don’t care who you sliced, diced or cheated. No one is escaping this heinous place.

Your roommate is an axe murderer. Eerily, he’s not threatening. How can he be? The Fallen Angel owns your body, mind and soul. As such, no one can take your life. It’s already been taken. Or was it given? Neither matters. Did you seriously think you were living a virtuous life? At least Satan serves beer in Hell. He brews it himself right there in that flame stoked cauldron. Rumor has it the beer is straw yellow, bone dry and simply labeled Inferno.”

 Men i det mindste serverer man øl på stedet.                                                                      

Det er en lys gylden øl. Den er klar, så man kan se de mange bobler, der giver en livlig øl. Skummet er kraftigt. Der er brug for forfriskning i varmen, og det er også det indtryk man får af aromaen. Frisk – kan minde om cider med noter af druer, fersken og et stænk citrus. Den er perlende og forfriskende. Smagen er også præget af lette og lyse frugter. Der er en kortvarig sukkersød indledning, og når denne øl ikke kan sammenlignes med cider, skyldes det at humlen giver et dejligt bittert bid i slutningen. Denne bitterhed holder i eftersmagen og giver øllet en tør karakter.

Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar