Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 1. april 2012

Tid til en øl - Påskeølsmagning 2


1. April 2012
For 2 år siden afholdt man også en påskeølsmagning i Aalborg, hvor en del af de kendte, traditionelle påskebryg blev smagt, bla. Salvator, der jo er den oprindelige ”påskebryg”. Den historie fik vi naturligvis gentaget. Den har også været bragt 2 gange i Nordjyske Stiftstidende her op til påske. Jeg har selv fortalt den ved et par ølsmagninger for nyligt ( jeg kan godt lide at have Salvator med hele året pga historien – og det gode øl, naturligvis ), og man kan læse den her på bloggen ( 2. okt 2009 eller kig under Paulaner ).
Ved denne smagning havde man forsøgt med mere utraditionelle øl – hvedeøl, forårsøl, pale ales, biere de garde, og der var faktisk ikke en eneste mørk øl iblandt. Den mørkeste var ”Påskir” fra Okkara, der i bedste fald kan kaldes en ”dunkel.”

Det gjorde sig også gældende med øl nr. 5½ - ”Vårøl” på 6,4% fra Hornbeer. Den havde sneget sig ind i programmet, fordi Hornbeer lige har vundet årets 2 ølvalg, og så skulle de da også hyldes.
Det er en American Pale Ale – grænsende til amber. Kåde køer, der lige er komme på græs springer rundt på etiketten. Det er abrikosfarvet grums med en duft af skarp humle og kløver/skovsyre, der giver et lille syrligt strejf. Den er let, skarp og man mærker også den lette syrlighed i smagen. Fin balancerende bitterhed.
Karakter 3+ ( med retning opad ).
Derefter fulgte den nok mest kendte saison, nemlig den fra Dupont – ”Saison Dupont Cuvee Dry Hopping”. Altså en special udgave med ekstra humle, tilsat ved tørhumling. Jeg smagte den første gang på Øllets dag 2011, hvor jeg blev lidt overrasket over humlen. Måske fordi jeg nu var forberedt faldt den denne gang mere i min smag.
Vi fik at vide, at der var brugt en speciel gær fra Dupont, og at der blev gæret helt op til 32O, hvilket er meget varmt. Derefter er øllet varmlagret ved 23O i 6-8 uger. Det er lidt specielt.
Det er en sløret, gylden øl med blødt hvidt skum. Dejlig duft. Måske er jeg ene om denne iagttagelse, men jeg fornemmede æblekage med makroner. Dejlig frisk i munden. Også makron i smagen – i hvert fald i begyndelsen inden en behagelig bitterhed tager over.
Karakter 4

Næste øl var på fad – Søgaards ”Gækkebryg” på 5,0%. Også en American Pale Ale. Jeg kunne se i mine noter fra tidligere ( 7. marts 09 ) at jeg den gang godt kunne lide den, så mine forventninger var lidt høje. De blev heldigvis indfriet. Preben havde forhørt sig ved bryggeren, for at få oplysninger om humletyper og det er: magnum, green bullit, simcoe og centennial.
Set i lyset var der allerede guldskær over denne øl ( den vandt dog ikke ). Tydelig amerikansk aromahumle – lemon, citrongræs. Frisk og god fylde i munden. Smagen er også i fin balance med citrus og en markant bitterhed.
Karakter 4
Bryggeriet Skands var repræsenteret med en Engelsk Strong Ale – ”Påskebryg” på 6,2%. Den har jeg også smagt tidligere ( 23. marts 10 ).
Klar gylden øl. Svagt skum. Den har en let bær/frugt aroma. Også denne øl føles forårsfrisk. Frugtig smag med lidt kløver og frugtsødme. Mild bitterhed i eftersmagen.
Karakter 4
Dette billede er snyd. Jeg glemte rent faktisk at tage et billede af Herslevs ”Forårsbryg”, men havde skrevet om den før ( 12. juni 11 ), så billedet stammer fra min have. Denne øl beskrives som en AIPA ( American India Pale Ale ) på 8,0% og en bitterhed på 60 IBU. Der er brugt cascade-humle.
I mine noter står der ”orange sløret øl”, hvilket jo passer dårligt med billedet, men der var helt sikkert mere bundfald med i år. Dejlig aromatisk duft med lys frugt og citrus. God fyldig smag med sødme i starten ( måske den eneste, der rent faktisk indeholdt lidt sødme ) – derefter lidt frugt og en god gang humlebitterhed i eftersmagen.
Karakter 4+
På Klosterbryggeriet har de åbenbart ansat en farveblind til at designe etiketter. Det var en uskøn blanding af farver og påskeæg og påskehare. På den anden side kan man da huske den. De har lavet en bock med det simple og klare navn – ”Påske”. Den blev præsenteret som en dobbeltbock i stil med Salvator og på etiketten får vi da også dobbeltbockens historie. Endelig en mørk øl – tænkte vi. Men…. Det er nærmere en ”Helles Bock”. Forårets lyse timer har i den grad influeret på årets påskeøl ( den ser egentlig mørkere ud på billedet end jeg syntes den var ). Den er brygget på Ørbæk Bryggeriet.
Let maltet duft. Let og behagelig i munden. Malten giver lidt sødme i smagen og en lille god note af sveske. En udmærket bock øl, men måske for let til at være en dobbeltbock
Karakter 4
Ved afstemningen var det de sidste 5 øl, der lå højst placeret, så der var jeg i overensstemmelse med flertallet. Det var også min favorit fra Herslev, der løb med sejren, men ellers var det svært at vælge mellem de andre øl for mit vedkommende.
En glimrende smagning – øllet udmærket, stemningen i top.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar