Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 2. april 2012

tid til en øl - Ølbrygning / Krenkerup Rauch

2. April 2012

Jeg har ikke tidligere prøvet at brygge øl selv, da jeg ikke har så stor tiltro til mine evner på det felt. Men det kunne være spændende at lære øllet at kende fra den side også, så da Jakob Schytz – co-vært fra The Master of Hoppets – spurgte om jeg ville deltage i et bryg, sagde jeg ja. Vi mødtes i hans lejlighed, hvor der var gjort klar til brygning i køkkenet.

Jakob ville gerne brygge en let, men smagfuld sommerøl – en mild – en pale ale – der skulle gå under navnet ”Sommerbælleøl Beta”. Der skulle bruge Maris Otter malt –


Bitterhumle var cascade og aromahumle cascade og chinook. Senere skal den tørhumles med chinook og citra.



Jakob ville denne gang prøve at mæske i en separat beholder – ikke i gryden – og havde lånt en dertil indrettet køletaske. 3 kilo malt og i første omgang 8 liter vand. Trækketid 1 time.

Hvad skulle vi så lave i mens. Vi overvejede kabale og avislæsning, men endte med at dele et par øl. Jakob fandt en flaske at sit forrige bryg – en forårs-/ påskebryg. Det var en IPA på 7,2% og med en bitterhed på over 80 IBU.
Lys gylden med et let slør. En god humlet aroma ( simcoe,citra og chinook ) med citrus. Den har et godt bid i starten, men slutter lidt fad. Lidt for lidt karbonering ifølge Jakob. Smagen er også præget at humlen, men føles ikke særlig bitter før et godt stykke inde i eftersmagen. En frisk øl.
Karakter 3+
Så skulle den nye bryg over i gryden sammen med det første skudfuld humle. Kogetid 75 min. I mens fik vi lavet os nogle hotdogs og åbnet en øl fra Krenkerup, der kunne passe dertil. Deres nye røgøl med navnet ”Rauch”.
Krenkerup Gods ligger i Sakskøbing på Lolland. Godset er fra 1367, men bryggeriet er noget yngre. Det fremgår ikke, hvornår det blev grundlagt. Godset dyrker selv sit korn, der sendes til Tyskland for at blive maltet. Man håber også at kunne dyrke egen humle med tiden. Øllet bliver brygget efter det tyske Reinheitsgebot – altså udelukkende malt, humle, gær og vand. Man har 8 forskellige bryg i sortimentet. Etiketterne er enkle og udstrålet fornem klasse med våbenskjoldet øverst.
Brygmester er Constantin Förtner og han stammer fra Bamberg, der jo er verdensberømt for deres røgøl. Krenkerups ”Rauch” er også blevet godt kendt efter den vandt førstepris i kategorien ”røgøl” ved Brau Biviale i Nürnberg 2011.
”Rauch Bier” er en klar mahognifarvet øl. Malten er tørret/røget over abrikos brænde. Det giver en let røget aroma. Man bliver ikke sodsværtet i flere meters afstand. Den er som mange tyske øl nem at drikke, let i kroppen. Der er en svag, men umiskendelig smag af røg, der matchede vores pølsebord fint. Man kunne måske endnu bedre forestille sig den her til påskebordet. Dette er en behagelig røgøl. Nu har jeg altid godt kunne affinde mig med røgen i kraftigere øl, men dette er en glimrende øl, hvis man vil lære typen at kende fra den milde side.
Karakter 4
De næste portioner humle kogte med i henholdsvis 10, 5 og 1 minut, hvorefter vi siede den fra ( det er den der ligner en kokasse på billedet ), og fik bryggen sat til køling. Jakob har også lånt en kobberkøler, hvilket unægtelig går hurtigere end hvis man skal stå og puste på øllet, for at køle det af. Det tog ingen tid, før vi kunne hælde det færdige produkt over i gærspanden og begynde gæringen. Efter kogningen er det naturligvis vigtigt at alt er desinficeret og rent. Det håber vi, at vi har været omhyggelige nok med. Så var der bare oprydning tilbage – og et par øl mere. En god dags arbejde.

1 kommentar:

  1. Spændende - glæder mig til at følge processen, og ikke mindt resultatet.

    SvarSlet